Taalportfolio Frans 6de leerjaar

Dit taalportfolio is vooral bedoeld om leerlingen een beter inzicht te geven in hun kennis en vaardigheden rond een vreemde taal. Het zou ook kunnen gebruikt worden om de brug naar het secundair onderwijs te verkleinen. 

In dit portfolio zal je de drie noodzakelijke onderdelen terugvinden:

1. Taalpaspoort (Europees referentiekader voor een taalpaspoort; aan het einde van de basischool zouden de leerlingen niveau A1 'moeten' behalen. Dit kan je nagaan a.d.h.v. de checklist. Hier kunnen ze doorheen het jaar, of op het einde, aankruisen wat ze kunnen. In de tabel zie je hoeveel punten leerlingen min. moeten hebben om aan het A1-niveau te voldoen.)

2. Taalbiografie (Waar, wanneer en hoe kwamen kinderen in contact met vreemde talen en meer specifiek met het Frans. Ideaal om de beginsituatie in te schatten van de leerlingen aan het begin van het schooljaar.)

3. Taaldossier (evolutie van de leerling doorheen het jaar. In dit voorbeeld vind je een zelfevaluatie waar leerlingen ook moeten nadenken over hun behaalde resultaat, de oorzaak ervan en een geschikte oplossing. In het taaldossier hoeven zeker niet alleen evaluaties van toetsen te zitten. Ook allerlei werkjes, liedjes, dialoogjes, ... die de kinderen maakten horen hier thuis.)

Deze taalportfolio is (nog geen) officieel of vereist document. Maar naar aanleiding van een bijscholing Frans, voel je een groeiende 'trend'.

Dit heeft me aangespoord om vanuit de verschillende bestaande portfolio's er eentje op te stellen voor mijn klas. Je kan het op allerlei manieren aanpassen aan je eigen behoeften.

Ook voor het secundair (eerste graad) zou dit taalportfolio hanteerbaar zijn. Je kan er immers verschillende vreemde talen in verwerken. De zelfevaluatie zou dan waarschijnlijk wel best uitgebreid worden...

Sarah Colella
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 6e leerjaar
Frans
secundair 1e graad a en b
Frans
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 19-06-2012
Categorie
Organisat. & adm. document
Trefwoorden
6de leerjaaragendabrug FransERKEuropa en taalEuropees referentiekaderportfoliorapporttaaltaalbiografietaaldossiertaalpaspoorttaalportfolio Franszelfevaluatietalen