Expressief spelen : Bundel met lesideeën


In deze lesfiches nemen de leerlingen heel wat rollen op zich. Ze handelen immers allemaal over expressief spelen.

 1. Bij de lesfiche rond de aankondiging werken de spelers in duo's en zal de ene speler een presentator zijn en de andere speler een performer.
 2. Bij de lesfiche rond het vertellen op verschillende manieren, gaan de spelers de eerste drie minuten van hun dag vertellen, maar telkens op een volledig andere manier.
 3. Bij de lesfiche rond de verschillende emoties gaan de leerlingen dezelfde situatie vertellen, maar telkens met een verschillende emotie. Ze proberen ook om een emotie te gebruiken die haaks staat op de situatie.
 4. De lesfiche rond een simpele wijsheid laat de leerlingen een heel simpele wijsheid (die dus eigenlijk niet veel zegt) zeggen in verschillende emoties.
 5. Bij de lesfiche met de professor en de journalist die een interview afneemt, verloopt het interview telkens op een andere manier doordat de professor zich op een bepaalde manier voelt.
 6. De spelers kiezen in de lesfiche rond het nieuwsbericht een rol en krijgen een emotie aangemeten door de toeschouwers. Vervolgens brengen ze het nieuwsbericht. 
 7. In de lesfiche rond het bespreken van een recept, brengen de spelers het recept als een thriller, tragisch verhaal...
 8. Door voorwerpen uit de klas te gaan combineren met een adjectief, verzinnen de spelers zelf het onderwerp van hun scheldpartij. 
 9. In de lesfiche waarin dieper wordt ingegaan op het accepteren van het spelaanbod, wordt er door de ene speler zeer expressief in een vreemde taal een gedicht voorgedragen. De tweede speler staat ernaast en tolkt zo droog mogelijk het gibberisch gedicht.
 10. In de laatste lesfiche rond superdubbing, wordt van je leerlingen al enige speelervaring verwacht. Een speler zal immers de twee spelers op de scène dubben met twee verschillende stemmetjes. Er worden ook nog mogelijkheden aangereikt om de oefening nog moeilijker te maken.

Dit leermiddel maakt deel uit van de dramabouwdoos voor de derde graad van De Spreekkamer.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
De Spreekkamer
Organisatie

Ontdek ook