Taalactiedag : Taalbeleid in het secundair onderwijs

Taalbeleid komt niet vanzelf in scholen.  Zonder een strategische aanpak en procesmatige opvolging, is de kans klein dat er in het secundair onderwijs werkelijk meer aandacht voor taal komt.

Het opstarten van een werkgroep bestaande uit leraren zaakvakken en talen is een voorwaarde om alle leraren bij een taalbeleid te betrekken.

In deze sessie staan we stil bij de ondersteuning en trajectbegeleiding van secundaire scholen en beklemtonen dat taal geen struikelblok mag zijn om te leren.

We willen immers alle leerlingen in een opwaartse spiraal brengen en hun competenties ontwikkelen.  Het komt erop neer dat een doelgericht taalbeleid uiteindelijk de slaagkansen verhoogt en alle leerlingen taalvaardig maakt.  Interne en externe begeleiding, alsook het beleid, kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.

We eindigen met een praktijkvoorbeeld van een Antwerpse school en natuurlijk met onze bevindingen of taalbeleid in het secundair onderwijs een uitdaging is of een verloren zaak.

Deze presentatie werd gegeven op de taalactiedag van 15 mei 2009 door: 

  • Lutgard Neels (vakbegeleider biologie en gelijke onderwijskansen verbonden aan de pedagogische begeleiding van het bisdom Antwerpen);
  • Wilfried De Hert (schoolbegeleider en vakbegeleider Nederlands verbonden aan de pedagogische begeleiding van het bisdom Antwerpen);
  • Sabine Voet is leerkracht en gok-coördinator aan Sint-Lodewijk Antwerpen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 01-06-2009
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
lerarenopleidingonderwijssecundairtaaltaalactiedagtaalbeleidtalenbeleiduitdagingverlorenzaaktalen