Taalactiedag : Hoe stimuleer je taalontwikkeling?

Democratisering, internationalisering en flexibilisering van het hoger onderwijs brengen een heterogene studentenpopulatie met zich mee.

Naast de klassieke instroom merken we een instroom van studenten met een atypische vooropleiding en/of met een meertalige achtergrond.

Daarnaast neemt het aantal werkende en het aantal anderstalige studenten toe.

Voor sommige studenten uit deze groepen is de stap naar het academisch onderwijs groot, onder andere omdat hun basiscompetentie academisch Nederlands (nog) niet voldoende ontwikkeld is. Aan de Universiteit Antwerpen biedt het monitoraat op maat deze studenten ondersteuning bij het verwerven/ontwikkelen van het academisch Nederlands.

In deze presentatie licht Hilde Rombouts (taaldocent aan Linguapolis van Universiteit Antwerpen) toe hoe het monitoraat op maat impulsen biedt aan de ontwikkeling of verwerving van het academisch Nederlands.

De focus ligt daarbij op de taak van de taalbegeleider. Aan de hand van een casus bespreken we de aanpak van de taalbegeleiding: Waar houdt de begeleider rekening mee? (of welke elementen bepalen een taalbegeleidingstraject?) Hoe activeert hij de student? Hoe gaat hij om met vakspecifiek materiaal? Het verschil tussen NT1-begeleiding en NT2- begeleiding komt eveneens ter sprake.

Zij hoopt in deze presentatie toekomstige leerkrachten handvatten aan te reiken waarmee ze de taalontwikkeling van hun leerlingen kunnen bevorderen, ongeacht hun vakgebied.

Het monitoraat op maat biedt taalondersteuning academisch Nederlands aan studenten die met een zwakke basiscompetentie academisch nederlands instromen aan de Universiteit Antwerpen. Deze taalondersteuning gebeurt onder de vorm van een persoonlijk begeleidingstraject. Gedurende dat traject worden ze door een professionele taaldocent begeleid op basis van hun studiemateriaal en vertrekkend van hun persoonlijke taalnoden en -vragen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 01-06-2009
Categorie
(Interactieve) Presentatie
Trefwoorden
academisch NederlandslerarenopleidingLinguapolismonitoraat op maatNT2-begeleidingtaaltaalactiedagtaalbeleidtaalontwikkelingUniversiteit Antwerpentalen