Taalactiedag : Screening, remediëring en taalvolgsysteem in CVO Elishout COOVI

De voorbije jaren heeft CVO Elishout COOVI een diversiteitsbeleid opgezet. Daartoe werden ook in de lerarenopleiding tal van initiatieven genomen en projecten opgestart.

Zo heeft er in de periode 2003 - 2006 een project gelopen om kandidaat lesgevers van allochtone afkomst beter te begeleiden naar het onderwijs.

Vervolgens werd er in samenwerking met de vdab een speciaal traject opgestart: "gpb voor allochtonen", later "slo voor allochtonen". Momenteel loopt het project slom (specifieke lerarenopleiding op maat).

De hoofddoelstellingen zijn het bevorderen van de instroom en doorstroom van allochtone cursisten in de lerarenopleiding en bovendien docenten en cursisten intercultureel competent maken. Om bovenstaande doelen te bereiken, heb je een taalbeleid nodig.

Doelstelling van deze sessie is enerzijds aan de hand van het project slom (specifieke lerarenopleiding op maat) ervaring uitwisselen over de knelpunten en succesfactoren bij het uitwerken van  een taalbeleid. Welke uitdagingen kom je tegen? En vooral welke hulpmiddelen zijn er om die uitdagingen aan te gaan?

Omdat het Brussels Expertisenetwerk Onderwijs een sterke impuls heeft gegeven tot het bijsturen van het project, worden de mogelijkheden die beo biedt ter ondersteuning van het project slom geschetst. Meer in het bijzonder gaat het om het ontwikkelen van digitale taaltesten voor de lerarenopleiding, het opzetten van een cursistvolgsysteem kennis nederlands en taalremediëring.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden kan er van gedachten worden gewisseld over taalscreening, remediëring en taalvolgsystemen in de lerarenopleiding.

Deze presentatie werd getoond op de taalactiedag van 15 mei 2009 door Joke Scheerlinck (coördinator slom/slo) en Mia Goossens (coordinator hbo) van CVO Elishout COOVI.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 25-05-2009
Categorie
(Interactieve) Presentatie
Trefwoorden
COOVICVO Elishoutlerarenopleidingremediëringscreeningtaaltaal-en talenbeleidtaalactiedagtaalbeleidtaalvolgsysteemTalenbeleidtalen