Walk with Amal: Educatief pakket en handleiding


Met het educatief pakket rond Walk with Amal en de bijhorende handleiding voor leerkrachten kan je aan de slag rond de komst van Amal.
In oktober verschijnt Kleine Amal - een reuzenpop die een Syrisch vluchtelingenmeisje verpersoonlijkt - in België. België ligt op haar 8000 kilometer lange tocht van Syrië naar Engeland. Kleine Amal vertegenwoordigt de 32 miljoen kinderen die ook noodgedwongen hun huis hebben moeten verlaten. Over de reis van Kleine Amal is er een indrukwekkend educatief pakket samengesteld voor jou en je klas. 

  • Het educatief pakket behandelt op speelse wijze vragen rond migratie, klimaatverandering en identiteit. Hiernaast versterkt het ook empathie, zelfvertrouwen en een gemeenschapsgevoel binnen je klas.
  • In de handleiding voor leerkrachten kan je verschillende kant-en-klare lesvoorbereidingen vinden. 

Enkele medewerkers van het project lichten hun favoriete opdrachten toe:

De keuze van Brechtje, artistiek/educatief medewerker bij hetpaleis
'Ik vind het belangrijk dat kinderen hun woorden leren wikken. Woorden kunnen ook stempels zijn die kinderen en volwassenen lang met zich meedragen. De activiteit rond het belang van de juiste woorden is dus mijn favoriet.'

Je vindt de opdracht op pagina 23 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 31 (les 4) in de handleiding voor leerkrachten.

De keuze van Hussein, regisseur Walk with Amal in Antwerpen
'Voor mij is het thema migratie het belangrijkste van dit hele pakket. Omdat je ziet hoe ook dieren migreren en hoe het er bij mensen vaak veel ingewikkelder aan toe gaat. Ik ben ook altijd heel benieuwd naar het verhaal achter de persoon. Iedereen heeft een verhaal. Als ik zou mogen kiezen welke activiteit ik met mijn klas zou doen is dat zonder twijfel de activiteit: Illustreer je eigen naam.'

Je vindt de opdracht op pagina 33 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je op pagina 40 (les 5) in de handleiding voor leerkrachten. 

De keuze van Hanna, vertaler van het pakket
'Klimaat en migratie worden nog niet snel gelinkt aan elkaar. Het lijkt me interessant om dit thema op een speelse manier aan te brengen bij kinderen. De opdracht: maak een kunstinstallatie met afval is perfect om de stijging van de zeespiegel visueel uit te beelden.' 

Je vindt de opdracht op pagina 53 in het educatief pakket. De lesvoorbereiding vind je ook op pagina 53 (les 7) in de handleiding voor leerkrachten. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Organisatie, firma, vzw

Ontdek ook