Gezond gebeten voor Homies: Praktische informatie over gezonde voeding en gezonde eetgewoontes voor jongeren


Jongeren tussen 12 en 18 jaar ontwikkelen zich snel, zowel lichamelijk als psychisch. De puberteit gaat gepaard met een groeispurt en dus met specifieke noden en aandachtspunten voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid voor nu en later. Hoewel ze steeds beter de functie van voeding begrijpen en leren over het verband tussen voeding en gezondheid, kunnen ze vaak moeilijk weerstaan aan de verleiding van vet- en suikerrijke voeding.  De uitdaging om jongeren gezond te leren kiezen is groot, maar zo de moeite waard.

Het boekje Gezond gebeten voor Homies is gericht op jongeren en staat vol tips en weetjes voor jongeren om zich op een gezonde manier met eten uit te leven. In acht thema’s ontdekken jongeren hoe ze het best energie bijtanken, hoe ze moeten omgaan met snacks, welke voeding de hersenen een handje kan helpen tijdens de examenperiode, hoe ze hun ouders eet- en kookmanieren kunnen bijbrengen, welke foodexperimenten lekker zijn, wat ze kunnen doen om hun voetafdruk al etend te verkleinen en dat de voedingsdriehoek geen stelling van Pythagoras is maar alles in huis heeft om gezond en evenwichtig te eten.

Hoe, wat, waar, wanneer, waarom en met wie jongeren eten vertelt iets over de leefwereld van jongeren. En in die wereld is er plaats voor diversiteit. Ook op het vlak van eten. Via een korte onlinetest kunnen jongeren nagaan welk food type ze zijn. De test is niet bedoeld om in hokjes in te delen, wel om meer praktische tips op maat te kunnen aanreiken.

Als het om gezonde voeding gaat, spelen naast de ouders ook leerkrachten een belangrijke rol. Met het boekje Gezond gebeten voor Homies kunnen leerkrachten jongeren informeren over en sensibiliseren voor het belang van een gezonde voeding voor nu en later en hen motiveren om te participeren in het voedingsbeleid op school. 

Het boekje is gratis te doorbladeren, te downloaden of te bestellen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook