Ya: Eenmalig gratis kwartaaltijdschrift voor de haiku


Ya is een nieuw kwartaaltijdschrift voor haiku (en senryu en haibun) voor het Nederlandse taalgebied en verschijnt vier keer per jaar op A5-formaat volgens de cyclus van de seizoenen: maart, juni, september en december. In ya wil men vooral het plezier en het genot van haiku laten zien. Zowel wat haiku lezen als haiku schrijven betreft. Ya wil op die manier een haikutijdschrift voor een ruim publiek zijn en tonen dat er in deze mooie vorm van poëzie die voor iedereen toegankelijk is veel beweging en dynamiek zit en het tot een van de meest boeiende vormen van poëzie van deze tijd maakt.

Inhoud

In ya vind je informatie over de diverse vormen en stijlen die een haiku kan aannemen, maar ook achtergrond over het ontstaan van sommige regels, zodat je beter voor jezelf kunt uitmaken of ze voor jou wel of niet belangrijk zijn. Daarnaast wordt er ook geëxperimenteerd met het genre en word je uitgenodigd om mee te experimenteren. Af en toe krijg je ook een portret van een oude Japanse haikumeester en zijn belang voor de haiku. En ook de kinderen worden niet vergeten. Zo krijg je in ya ook tips mee om kinderen haiku’s te laten schrijven én is er ook een volle pagina met haiku’s voor kinderen.
Ook eenvoudige technieken om je eigen haiku’s te verbeteren, komen aan bod in ya.

Forum

In ya wordt haiku dus niet alleen gezien als dat kleine gedicht van 5-7-5 lettergrepen, maar wordt het graag in een ruimere context geplaatst en in onze samenleving van vandaag. Heeft haiku nog een betekenis en een toekomst anno 2022? En uiteraard krijgen de haikudichters in ya een ruim forum om hun haiku’s, senryu’s en haibun te publiceren en aldus een motiverende rol spelen om de haiku verder te promoten.

QR-codes in ya

En er is nóg meer! Hier en daar vind je in ya QR-codes. Die tillen je van het mooie, ivoorkleurige papier van ya op en brengen je vanzelf op het internet met diverse uitbreidingen. Dat kunnen illustraties zijn, foto’s, video’s, muziek, voorgedragen haiku’s, een pdf om te downloaden, een e-book, een kalender met activiteiten, besprekingen van nieuwe publicaties of nieuwsflashes om en rond haiku. Zo breiden we elke keer het tijdschrift nog verder uit, zo eindeloos ver als we zelf willen of als haiku ons toelaat. Er is zelfs een knop die QR-PLAY heet. Want haiku is altijd ook een beetje spelen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht

Ontdek ook