The imposter: Lesmap bij de film


In deze lesmap vind je verschillende ideeën om in de klas aan de slag te gaan rond de film The imposter.

In 1994 verdween de dertien jaar oude Nicholas Barclay uit zijn ouderlijk huis in San Antonio, Texas. Drie jaar lang was er geen enkel teken van leven van Nicholas. En dan, in oktober 1997, kreeg zijn familie een telefoontje uit Spanje. De autoriteiten zeiden dat ze een jongen hadden gevonden die beweerde dat hij Nicholas was. Zus Carey reisde naar Spanje en bracht haar broer terug naar huis. In de daaropvolgende maanden ontrafelde de heuglijke familiereünie en kwam er een schokkende waarheid naar boven. De jongen bleek Frédéric Bourdin te heten, een 23 jaar oude Fransman.

De eerste helft van deze documentaire draait vooral om de vragen: waarom doet iemand zoiets en hoe lang houdt hij het vol? Veel langer dan je je kunt voorstellen, zo blijkt — en dat roept dan allerlei nieuwe vragen op, die de tweede helft van de film vullen. Je verbazing blijft als kijker aanhouden.
Echt versus nep, werkelijkheid versus imitatie, waarheid versus bedrog: deze tegenstellingen lopen in The Imposter op alle niveaus door elkaar. De combinatie van getuigenissen met nagespeelde gebeurtenissen wordt in de documentairewereld veel gebruikt; maar filmmaker Bart Layton laat de grenzen daartussen bijna verdwijnen door delen van die gesprekken vloeiend te laten overlopen in gedramatiseerde scènes. Dit is geweldig fascinerende cinema.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
JEF
Organisatie