Kiezen voor vrijheid: Lespakket


'Kunstenaars zijn vrijbuiters die enkel doen waar ze zin in hebben, los van maatschappelijke conventies of maatschappelijk nut': zo luidt de mening van heel wat leken in de kunst. De realiteit is veel genuanceerder. Kunstenaars zijn kinderen van hun tijd, aanvaarden de maatschappij waarin ze leven of zetten er zich tegen af, ze maken gebruik van nieuwe inzichten en materialen of grijpen terug naar vervlogen tijden. Hun vernieuwende inzichten botsen soms met het gangbare denken.

Werken in opdracht was eeuwenlang de norm en is nog steeds een gangbare praktijk. Los van opdrachtgever is het met de vrijheid van een kunstenaar gesteld zoals met die van elk van ons.

Naast individuen streven ook volkeren naar vrijheid. Vaak mondt dit uit in een revolutie en in het vastleggen van nieuwe geplogenheden. Kunstenaars scharen zich achter één van de partijen en leggen de (anti)revolutionaire gedachten vast.

In Kiezen voor vrijheid vind je foto’s van kunstwerken aan, video- en tekstmateriaal, vragen, opdrachten, tips om verder te werken in de klas rond het thema Kunst en vrijheid. Het materiaal kan afzonderlijk gebruikt worden of naar eigen goeddunken gecombineerd worden, er kan vakoverschrijdend gewerkt worden. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
KMSKB
Organisatie

Ontdek ook