Bevolking, welvaart en welzijn in de wereld : Differentiatie

Dit document bestaat uit:

- een algemene opdracht

- drie versies van de vragenlijst. De vragen op deze vragenlijst zijn iedere keer dezelfde maar bij versie A heb je gewoon de vragenlijst, bij B krijgen de leerlingen al een beetje tips en bij C krijgen de leerlingen tips over waar in het handboek ze kunnen zoeken, waar ze de informatie online vinden en op welke kaarten ze moeten kijken in de atlas. Hierbij kan er dus gebruikt gemaakt worden van verschillende kleuren voor de verschillende versies.

Eerst verdeel je de leerlingen in zes groepen waarbij ze zelf het werelddeel mogen kiezen. Daarna overloop je de algemene opdracht en dan krijgt iedere groep versie A. De leerlingen kunnen dan zelf kiezen wanneer ze een makkelijkere kaart nodig hebben of niet.

Opmerkingen en suggesties:

- de internetbronnen kunnen worden weggelaten. De opdracht is perfect mogelijk te maken zonder gebruik van het internet.

- wanneer er in de klas tijd is om aan de opdracht te werken is het best dat de leerlingen de opdracht al op voorhand hebben gekregen want anders ben je enorm lang bezig om hun aandacht te kunnen behouden.

- stel een hypothese op. Dit kan je doen aan de hand van zes kaartjes met de verschillende werelddelen op. Deze delen worden verdeeld onder zes leerlingen. Die zes leerlingen stellen op dat moment dus dat werelddeel voor. De rest van de klas verspreidt zich onder deze zes werelddelen voor de bevolkingsdichtheid voor te stellen. Hun bedenkingen worden eerst besproken en daarna genoteerd. Dit kan je ook doen voor welvaart in de wereld (hoe meer mensen, hoe rijker het werelddeel).

Dorien Schraepen
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e graad
kso 2e graad
tso 2e graad
Aardrijkskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 22-05-2012
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas) Computeractiviteit (taak, oefening)
Trefwoorden
bevolkingbevolkingsdichtheidbevolkingsspreidingdifferentiatieklimaatniveaudifferentiatievegetatiewelvaartwelzijnwereldwerelddeel