Ondersteunende bewegingen uit de logopedie bij het alfabet (voor anderstaligen).

Deze handleiding is gebaseerd op een ondersteuning vanuit de logopedie. In de logopedie wordt het niet specifiek gebruikt voor anderstaligen maar ik gebruik het voor leerlingen die analfabeet of anders gealfabetiseerd zijn.

Ze vinden het aanvankelijk grappig tot gênant maar na één of twee dagen vinden ze het leuk en zeer nuttig. Het is voor hen een zeer goede geheugensteun.

Bij een dictee gebruik ik de eerste maanden van het schooljaar deze bewegingen ter ondersteuning. Elke dag herhalen we de reeds aangeleerde klanken en om de twee à drie dagen breng ik een nieuwe klank of medeklinker aan.

De ij was niet opgenomen in de handleiding, samen met de leerlingen bedacht ik daar ook een beweging voor omdat deze tweeklank toch regelmatig voorkomt.

De handleiding heb ik gemaakt zodat de leerlingen naast de aangeleerde klank of medeklinker het teken (als het bestaat) in hun taal kunnen noteren. De rechtse kolom heb ik toegevoegd zodat de leerkracht waar de OKAN-leerling bij terecht komt, indien hij of zij dit handig vindt, de handleiding kan gebruiken.

Ik sta er nog elke dag versteld van hoe goed het helpt. Het is ook niet zo dat de leerling de ondersteuning niet meer kan missen (hiervoor was ik aanvankelijk bang). Ze laten het, op het moment ze er rijp voor zijn, automatisch weg.

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
buso
NederlandsOKAN - NT2
basiseducatie
Alfa NT2
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 07-01-2010
Nummer: 18638
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
alfa NT2alfabetalfabetiseringanderstaliganderstalig NT2bewegingbewegingenconsonantgebarenklankklank-tekenkoppelingklinkerleren lezenleren schrijvenlerren schrijvenlogopedielogopedisch alfabetmedeklinkerondersteunendeondersteuning met gebarentekenvocaaltalen