Gender en seksueel geweld: YOUCA 2023


Dit educatief pakket kwam tot stand in samenwerking met Plan België in het kader van de YOUCA Action Day 2023. Met de opbrengst van de YOUCA Action Day 2023 ondersteunen we een project van Plan Senegal en enkele kleinere projecten wereldwijd in het kader van #nietjouwstereotype. Plan wil, samen met jongeren, strijden voor een samenleving vrij van seksueel geweld.

Seksueel geweld is een wereldwijd probleem. Zo blijkt uit de UN-MENAMAIS-studie dat twee
derde van de Belgische bevolking in diens leven te maken krijgt met seksueel geweld. Wereldwijd wordt minstens één op de drie vrouwen ermee geconfronteerd. Seksueel geweld betreft alle vormen van seksuele interactie waarbij iemands grenzen niet worden gerespecteerd. Gendernormen en -stereotypen die de oneerlijke machtsverhoudingen tussen verschillende genders in stand houden, dragen bij aan de normalisering van seksueel geweld. Deze cultuur van straffeloosheid voor daders, dat victim blaming in de hand werkt, heeft een negatieve impact op iedereen van de samenleving.

Daarom wil Plan Senegal samen met jongeren deze stereotypen ontkrachten en zo verandering brengen. De Senegalese jongeren vormen mee de actoren van het project en proberen de boodschap uit te dragen naar hun gemeenschap. Via lokale acties, zoals voetbaltoernooien en radiouitzendingen, willen ze een positief klimaat creëren om gendergelijkheid te bevorderen. Met deze lessenreeks raken wij diverse thema’s aan die te maken hebben met het overkoepelende thema #nietjouwstereotype.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
YOUCA
Organisatie

Ontdek ook