Aardbevingen : Lespakket


Bron

Aardbevingen zijn vaak schokkende rampen met een enorme impact. Zo nu en dan domineren ze het nieuws. Afhankelijk van de kracht en de locatie van de aardbeving wordt een regio vaak volledig verwoest, sterven duizenden mensen en heerst er een grote chaos.

Mogelijk hebben je leerlingen hierover vragen en kunnen ze zich moeilijk voorstellen wat het betekent om slachtoffer te zijn van een aardbeving. Daarom ontwikkelden Jeugd Rode Kruis en Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal dit lespakket over aardbevingen.

We maakten dit lespakket speciaal voor de leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Het verschaft inzicht in:

  • de structuur van de aarde;
  • het ontstaan van een aardbeving;
  • de hulpverlening die nodig is voor de getroffen streek.

Het pakket bestaat uit twee delen:

  • Het eerste deel is een werkbundel voor de leerlingen. Aan de hand van interactieve opdrachten en leuke weetjes gaan ze op ontdekkingsreis.
  • Voor de leerkrachten is er een speciaal pakket opgemaakt dat de inhoud van de werkbundel voor de leerlingen omvat, maar daarbovenop vind je een pedagogische fiche, achtergrondinformatie over aardbevingen, handige tips voor het gebruik van het lespakket en de oplossingen van de oefeningen.

Hulp voor Sulawesi

Opnieuw is Indonesië opgeschrikt door aardbevingen en een tsunami in Sulawesi. In september werd het Indonesische eiland Lombok getroffen door verschillende aardbevingen. De lokale overheid spreekt intussen over meer dan 800 dodelijke slachtoffers en honderden gewonden. Het Indonesische Rode Kruis is ter plekke om hulp te bieden.

Jeugd Rode Kruis vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijICT
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 19-09-2017
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
1212aardbevingHaïtihulphulpverleningIndonesiëJeugd Rode Kruisnatuurrampnoodhulpplatentektoniekramprampenparaatheidtektonische plaatbewegingtsunami

Ontdek ook