Relationele en Seksuele Vorming in het buso: Onderzoekrapport


Dit rapport bevat de resultaten van een exploratief onderzoek naar de vormgeving en beleving van Relationele en Seksuele Vorming (RSV) bij leerlingen in het Buitengewoon Secundair Onderwijs (buso) in Vlaanderen. Aan het onderzoek namen 330 mensen deel, waaronder 125 leerlingen en 204 medewerkers van buso-scholen. In het onderzoek stond volgend drieledig opzet centraal:

  1. Zicht krijgen op de vormgeving van RSV in de klaspraktijk. Hoe krijgen lessen RSV in de klas en in de brede klaspraktijk op school vorm?
  2. Medewerkers van scholen aan het woord laten omtrent RSV: bevragen van het perspectief van medewerkers van scholen als aanvulling op de survey; zicht krijgen op visie en attitudes, kennis en vaardigheden, thema’s, sterktes en uitdagingen, noden en wensen.
  3. Leerlingen aan het woord laten omtrent relaties en seksualiteit: bevragen van het perspectief van leerlingen zelf, zicht krijgen op visie en attitudes, kennis en vaardigheden, infokanalen, thema’s en interesses, noden en wensen. 

Daarnaast komt ook aan bod dat seksualiteit iets is dat niet in elke thuiscontext besproken wordt. Kanalen om informatie rond seksualiteit te bekomen zijn minder toegankelijk voor bepaalde jongeren. Tegelijkertijd is er een nood om op een positieve manier over seksualiteit te spreken en leren. In dit rapport kan je lezen over dromen, acties en alles wat zich daartussen bevindt vanuit het perspectief van medewerkers van scholen en leerlingen zelf.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Leerkracht, Ander

Ontdek ook