De Kortverhalenkrant

Deze lessenreeks is opgebouwd rond kortverhalen en werkt op basis van zes stappen toe naar een klassikaal eindproduct, namelijk een kortverhalenkrant.
Na de individuele lectuur van het kortverhaal De Man in De Reus van Paul Snoek (Stap 1) overlopen de leerlingen in duo’s de vragen die ze hebben bij de tekst (Stap 2). In een volgende stap begeleidt de leerkracht het literair klasgesprek op basis van de cruciale vragen die de leerlingen formuleerden. De leerkracht reikt daarbij de tekstkenmerken van kortverhalen aan (Stap 3). De leerlingen krijgen vervolgens de opdracht om thuis een einde te bedenken voor het kortverhaal (dat einde werd weggelaten uit de tekst) en dat uit te schrijven. Ze vragen ook ChatGPT om een alternatief einde te bedenken en nemen beide versies mee naar de les (Stap 4). Tijdens een groepswerk worden de teksten (eigen teksten + AI-teksen + origineel einde) van de leerlingen verdeeld over andere groepen en proberen de leerlingen in groep de AI-teksten te identificeren. Hiervoor baseren ze zich op de tekstkenmerken uit het literair klasgesprek (Stap 5). Tot slot volgt de verwerkingsopdracht. De leerlingen gaan dieper in op de link tussen literatuur en journalistiek en werken samen als klasploeg toe naar een kortverhalenkrant. Aan de hand van de literatuurlijst selecteren ze een kortverhaal en schrijft elke leerling een fictief interview met een personage of met de auteur (Stap 6.1). Vervolgens stellen de leerlingen de redactieploeg van hun kortverhalenkrant samen (keuze uit 10 profielen). Elk profiel is verantwoordelijk voor een stukje van het journalistieke proces en maakt daarbij een andere literaire opdracht (Stap 6.2). Het eindproduct van deze lessenreeks is een digitale of analoge kortverhalenkrant die de leerlingen kunnen delen met de rest van de school en de thuisomgeving.
Deze lessenreeks inspireert zich op de eerste drie stappen van het vijfstappenplan voor korte verhalen in talenonderwijs van Elke D’Hoker (Leerlingen en Literatuur, 2022). Daarnaast baseert de lessenreeks zich op de AI-opdrachten uit Een poëzieproject van Peter Van Damme (Fons 2.2).
Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken
- gratis lesmateriaal;
- voor alle leeftijden en vakken;
- makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.