Snel maaltafels oefenen : Werkblaadje en tips

'Verscheidenheid is verrijking' en dat geldt niet in het minste wanneer het komt op het oefenen van de gevreesde maaltafels. Er zijn massa's papieren werkblaadjes te vinden op KlasCement en hetzelfde geldt voor programma's en websites met maaltafeloefeningen. Maar als leerkracht en als ouder, is het verstandig om af en toe ook een individueel te oefenen met een kind. Mijn ervaring is dat je zo beter zicht krijgt op wat al goed lukt en wat minder.

Het documentje dat je in bijlage vindt is even simpel als het handig is. Het komt voort uit een 'kladblaadje' dat ik gebruikte om samen met m'n dochter maaltafels te drillen. Omdat het zo handig was heb ik het maar eens digitaal gemaakt om het altijd snel bij de hand te hebben.

Bedoeling is dat je bovenaan in het tabelletje de vermenigvuldiger invult en links het vermenigvuldigtal. Je gaat vervolgens naast je kind zitten om samen de oefeningen te maken door ze te combineren.

Je kan daarbij een kookwekker zetten op vijf minuten. Vele malen kort oefenen is efficiënter dan één keer lang. De kookwekker geeft ook visueel aan, dat er een eind komt aan het maaltafels drillen, wat voor sommige kinderen toch een kleine nachtmerrie is.

Vervolgens maak ik een product door een getal uit de linkerrij te combineren met een getal uit de bovenste kolom. Mijn dochter zoekt het antwoord. In mijn hoofd tel ik tot vijf. Geeft ze het juiste antwoord binnen die vijf seconden, markeer ik het hokje. Dit geeft mij de bevestiging dat dié maaltafeloefening gemaakt heeft en gekend is. Oefeningen waar geen correct antwoord binnen de vijf seconden komt, blijft ongemarkeerd en worden later opnieuw gevraagd. De bedoeling is dat alle vakjes gevuld raken met een markering.

Het blaadje en de eenvoud ervan hebben bepaalde voordelen:

 • het is zeer snel in te vullen;
 • je krijgt een duidelijk beeld van de producten die moeilijk zijn (en je oefent er automatisch extra op);
 • de omkeringen worden automatisch geoefend (2x5 én 5x2 komen aan bod).

Nog een paar opmerkingen:

 • Producten die problemen blijven geven, markeer ik met een kwaad gezichtje. Die "lastige Sjarels", boemannen, "ambetanterikken" , … zijn de moeilijke gevallen en kunnen dus vaker aan bod komen. Door ze met wat humor te benoemen, worden ze geen échte kwelgeesten. 
 • Je kan het blaadje ook zonder begeleiding laten invullen, in élk vak hoort een product. Je kan dan de uitdaging geven om het hele rooster binnen een bepaalde tijd in te vullen.
 • Je hoeft natuurlijk niet élk vakje te vullen, je kan ook een selectie van tafels maken, bijvoorbeeld enkel de moeilijke maaloefeningen binnen de tafel (x6, x7,x8, x9) te noteren.
 • Als je dit als ouder gebruikt en niet als leerkracht is het verstandig om toch even na te vragen of de omkeringen ook al aangeboden worden (3x7 =  21 = 7x3) in de klas.
 • Als ouder (én leerkracht) vind ik het moeilijk om ook thuis "schooleke te spelen". De kinderen hebben al een hele dag op de banken gezeten. Ik probeer het dus kort en speels te houden.
 • Een snoepje ter belonging werkt altijd! 

In bijlage vind je drie documenten:

Ik oefen de maaltafels leeg.doc: Een leeg raster, waar je zelf de vermenigvuldiger en vermenigvuldigtal invult. Hierdoor kan je bijvoorbeeld enkel de moeilijke of makkelijke maaltafels oefenen. Je kan ook gradueel opbouwen met de maaltafels die al gekend zijn.

Ik oefen de maaltafels met getallen.doc: In dit document staan alle vermenigvuldigers en vermenigvuldigtallen ingevuld.

ik oefen de maaltafels spiekkaart.doc: In dit document is het raster ingevuld. Dit kan gebruikt worden als spiekkaart voor de kinderen die nog aan het leren zijn... of voor jezelf als de tafels al heel ver weg zitten ;-)

Bram Faems
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 23-04-2010
Onderwijsbehoefte
Leerstoornissen
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
drillenhoekenwerkindividueelmaalmaaltafelmaaltafelsrasterroostertafelstiptipsvermenigvuldigenvermenigvuldigervermenigvuldigtalwerkbladleerzorg

Ontdek ook