Bewerkingen met eentermen : Domino

Dit spel is een oefening op de bewerkingen met eentermen (optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen en macht van een eenterm). Dit spel is geschikt om de lessenreeks rond eentermen af te ronden.

De leerlingen oefenen met behulp van dit spel op een speelse manier de verschillende bewerkingen met eentermen.

Het spel is makkelijk te gebruiken, je hebt enkel de dominokaartjes nodig.

Het spel bestaat uit 34 dominokaartjes. Aan de rechterkant van een kaartje staat telkens een bewerking met eentermen. Aan de linkerkant (in het oranje) staat een eenterm. Er zitten ook enkele jokers in het spel, een joker is een kaartje met een lachend gezichtje.

De leerlingen beginnen met alle dominokaartjes dooreen op tafel te leggen, met de bedrukte kant naar beneden. Elke speler trekt dan 5 kaartjes en laat deze niet zien aan de aan de andere spelers. Eén kaartje wordt omgedraaid en met de bedrukte kant naar boven gelegd, dit is het beginkaartje.

De speler die begint, mag tegen dit beginkaartje een passend kaartje leggend. Passend wil zeggen dat tegen de kant van een bewerking, de juiste oplossing komt te liggen of tegen de kant van de oplossing, de juiste bewerking. Je mag dus geen 2 oplossingen of bewerkingen tegen mekaar leggen. De medespelers controleren of de juiste oplossingen tegen de juiste bewerkingen komen te liggen.

Zo mogen de spelers om beurt één kaartje afleggen. Als je niet kan leggen, moet je één van de kaartjes trekken die nog omgekeerd op tafel liggen. Als dit kaartje wel past, mag je het nog afleggen. Als je een kaartje kan leggen, moet je ook leggen. Een kaartje met een gezichtje is een joker, en kan je dus steeds leggen.

De speler die eerst al zijn kaartjes weg heeft kunnen leggen, wint.

Indien aanleggen niet meer mogelijk is en ook de kaartjes uit de pot op zijn, dan heeft de speler met de minste overblijvende kaartjes gewonnen.

Het spel is zo ontworpen dat er telkens verschillende mogelijke bewerkingen zijn die je tegen een eenterm kan leggen. Zo zijn er 8 verschillende eentermen in het spel die meerdere keren voorkomen, en per eenterm zijn er 4 passende bewerkingen.

Julie De Ceulaer
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 31-05-2010
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
aftrekkendelendominoeentermengelijksoortiggelijksoortige eentermgetallenleerlettergedeeltelettersoptellenvermenigvuldigen

Ontdek ook