De tijd : Ganzenbord

Dit ganzenbord kan je gebruiken als extra oefening op het thema tijd. Begrippen die te maken hebben met dit thema en het lezen van de tijd worden met dit spel herhaald.

De spelregels zijn gelijkaardig met die van het gewone ganzenbord. Het is de bedoeling om als eerste op vakje 63 te geraken, dan heb je gewonnen.

Om te bepalen wie er mag beginnen, mag elke speler een keer met de dobbelsteen gooien. Degene die het hoogst gooit, begint.

Als je op een vakje met een vraagteken komt, moet je een vraag beantwoorden. Je neemt het bovenste kaartje van de juiste stapel en je lost de vraag op. Het antwoord controleer je aan de achterkant van het kaartje. Als je juist hebt geantwoord is er niets aan de hand. Bij een fout antwoord moet je een beurt overslaan.

Als je op een oranje vraagteken komt, neem je een oranje vragenkaartje. Dit zijn vragen over het lezen van de tijd.

Als je op een groen vraagteken komt, neem je een groen vragenkaartje. De groene vragenkaartjes gaan over de tijdmaten.

Als je op een veelkleurig vraagteken komt, mag je zelf kiezen welk vragenkaartje je neemt. (groen, oranje of blauw) De blauwe vragenkaartjes zijn meestal vraagstukken, die iets moeilijker zijn. Als je kiest voor een blauw vragenkaartje en je beantwoordt de vraag juist, mag je ter beloning twee plaatsen vooruit.

Verder zijn er een aantal speciale vakjes, maar bij deze vakjes staat telkens de uitleg vermeld. Bijvoorbeeld: ga twee plaatsen verder, zet de pion van een tegenspeler twee plaatsen terug.

De vragen over tijdmaten moeten afgedrukt worden op groen papier, de vragen over het lezen van de tijd op oranje papier en de vraagstukken op blauw papier. Op de achterkant van de kaartjes moet telkens de oplossing komen, zodat de leerlingen zelf kunnen controleren.

 

 

Julie De Ceulaer
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 3e, 4e leerjaar
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 23-05-2012
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
analoge klokdagdigitale klokganzenbordhoekenwerkjaarklokkloklezenmaandspeltijdweek