Percenten : Tritetspel

Dit spel is een oefening op het verband tussen breuken, procenten en kommagetallen.

De spelregels van het tritetspel zijn gelijkaardig met die van het klassieke kwartetspel. Voor het spel kan beginnen, moeten de kaarten verdeeld worden onder de spelers. De deler mag beginnen met het spel.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk tritetten te verzamelen. Een tritet is een set van drie kaarten die dezelfde waarde hebben (bijvoorbeeld: 0,18 - 18% - 18/100). Een tritet bestaat steeds uit een breuk, een kommagetal en een percent. De leerling kan zelf zien welke van de drie vormen hij al heeft (breuk, kommagetal of percent). Dit staat in het vet op de kaarten.

De speler die aan de beurt is, mag aan een andere speler naar keuze een kaart vragen die hij nodig heeft om een tritet te vormen. Als de speler waaraan de kaart wordt gevraagd de kaart heeft, moet hij deze afgeven en is de speler die aan de beurt was nog steeds aan de beurt. Hij mag nu weer een vraag stellen aan een speler naar keuze, dit mag dezelfde speler zijn. Als de speler waaraan de kaart wordt gevraagd de gevraagde kaart niet heeft, gaat de beurt naar deze speler.

Als je een tritet kan vormen, mag je deze drie kaarten opzij leggen en gewoon verder spelen tot alle kaarten op zijn. De speler die de meeste tritetten heeft als alle kaarten op zijn, is de winnaar. Drie kaarten die samen een tritet vormen, hebben dezelfde kleur.

Julie De Ceulaer
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Wiskunde
secundair 1e graad b
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 23-05-2012
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
breukdecimaal getalhoekenwerkkommagetalpercentprocentspeltritettritetspel