Wie is de zot? : Spel

Dit spel sluit aan bij bewerkingen met gehele getallen. Om dit spel te kunnen spelen, moeten de leerlingen de leerstof over machtsverheffing en vierkantsworteltrekking al gezien hebben. Voor dit spel heb je per groepje leerlingen een het kaartspel uit bijlage nodig. De leerlingen kunnen het spel in groepjes van 3 à 4 spelen.

Alvorens het spel kan gespeeld worden, moeten de kaarten geschud en verdeeld worden onder de spelers. De spelregels zijn gelijkaardig met die van het klassieke zwartepieten spel.

Als een speler 2 kaarten van dezelfde waarde heeft, mag hij deze kaarten afleggen. De kaarten worden dan open op tafel gelegd. Alle andere leerlingen van het Ik heb groepje moeten controleren of de kaarten wel effectief dezelfde waarde hebben. Bv. de kaarten 4² en 16 hebben dezelfde waarde. Bij elke groene kaart, past juist één blauwe kaart. Een groene kaart wordt dus samen met één blauwe kaart afgelegd. Als iedereen de kaarten met dezelfde waarde heeft afgelegd, moet de linkerbuurman van de deler bij hem (ongezien) een kaart trekken. Als dit een kaart is van dezelfde waarde als één van zijn eigen kaarten, kan hij deze kaarten ook afleggen. Als het een andere kaart is, steekt hij deze gewoon bij zijn eigen kaarten. Vervolgens moet hij zijn linkerbuurman bij hem een kaart laten trekken. Zo wordt er verder gespeeld totdat er nog maar één kaart over is, de zot. De speler die deze kaart overhoudt, is de zot en verliest het spel.

Julie De Ceulaer
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 31-05-2010
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
bewerkinggehele getallengetallenleermachtmachtsverheffingSpelvierkantswortelzot