Vlaktematen, lengtematen, inhoudsmaten en massamaten

Deze bijdrage bevat een spel en het is een manier om de thema’s massamaten, vlaktematen, lengtematen en inhoudsmaten te herhalen op een leuke manier.

De leerlingen kunnen dit spel in groepjes van 3 à 4 spelen.

Per groepje heb je nodig:
−    het spelbord
−    pionnen
−    een dobbelsteen
−    een reeks groene vragenkaartjes (massamaten)
−    een reeks gele vragenkaartjes (vlaktematen)
−    een reeks rode vragenkaartjes (lengtematen)
−    een reeks blauwe vragenkaartjes (inhoudsmaten)
−    per leerling een scorekaartje

Spelregels

Elke speler krijgt een scorekaartje en een pion. Alle spelers starten met hun pion op het middenvak van het spelbord. De vragenkaartjes leg je naast het spelbord. De speler die het hoogste aantal ogen gooit, mag beginnen.

Als je aan de beurt bent, gooi je met de dobbelsteen en verplaats je je pion het gegooide aantal vakjes over het spelbord. Je mag kiezen welke richting je uitgaat. Als je op een gekleurd vakje terecht komt moet je een vraag beantwoorden. Je neemt het bovenste vragenkaartje van de stapel en beantwoordt de vraag. Op de achterkant van het kaartje kan je controleren of je antwoord juist is. De groene vragen gaan over massamaten, de gele over vlaktematen, de rode over lengtematen en de blauwe over inhoudsmaten.

Als je de vraag goed beantwoordt, mag je op je scorekaartje een vakje kleuren bij de categorie waarover je een vraag hebt beantwoord. Daarna is het de beurt aan de volgende speler.

Als je van elke categorie 2 vragen goed hebt beantwoord (en dus 2 vakjes bij elke categorie hebt gekleurd op je scorekaart), ga je op weg naar het middenvak en probeer je daar exact uit te komen. Als je onderweg op een gekleurd vakje terecht komt, mag je nog wel een vraag beantwoorden.

Als je op het middenvak staat, bepalen de andere spelers – zonder de volgende kaartjes te bekijken – van welke categorie je de laatste, beslissende vraag moet beantwoorden. Als je deze beslissende vraag goed beantwoordt, ben je de winnaar van het spel. Bij een fout antwoord moet je het middenvak bij je volgende beurt verlaten en er later weer precies op uit komen om het opnieuw te proberen.

Op het spelbord zijn ook vakjes met een lachend gezichtje aanwezig. Als je op zo’n vakje terecht komt, mag je een juist beantwoorde vraag van een andere speler ‘stelen’. Je mag kiezen van welke speler en welke vraag. De speler waarvan het punt gestolen wordt, moet dit vakje doorstrepen op zijn scorekaartje. De speler die het punt steelt, mag dit bijkleuren op zijn scorekaartje.

Julie De Ceulaer
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad b
Wiskunde
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 31-05-2010
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
gewichtinhoudinhoudsmaatinhoudsmatenlengtelengtemaatlengtematenmassamassamatenmeetkundeoppervlaktevlaktemaatvlaktematen