Plannen : Mijn studietijd en weekplanning

Dit document kan je gebruiken als instap bij lessen leren leren. Het dient om de leerlingen zicht te laten krijgen op hun 'studietijd'. Dit is de tijd die leerlingen gemiddeld per week hebben om huistaken te maken en lessen te leren en herhalen.

De leerlingen gaan met verschillende kleuren in het weekrooster hun tijdsbesteding aanvullen, van ontspanning over maaltijden en hobby naar de tijd die ze op school door brengen. Vakjes die wit blijven, dienen als studietijd.

Via dit schema kan je nagaan of leerlingen voldoende tijd hebben en of dit voldoene gespreid ligt over de dag en de week. Via dit rooster ga je dan in gesprek en kan je een weekplanning opmaken aan de hand van de schoolagenda.

Het tweede document is een voorbeeld van zo'n weekplanner. Hier gaat de leerling elke dag invullen welke taak of les hij/zij zal maken en hoelang hij/zij daarvoor denkt nodig te hebben. Bij evaluatie kan dan geschreven worden hoeveel tijd ze in werkelijkheid nodig hadden en of ze de taak al dan niet (vlot) tot een goed einde brachten. Ook dit kan dan weer besproken worden achteraf.

Via deze twee documenten krijgen zowel de leerlingen als de leerkracht meer zicht op de studiemethodes en kan er indien nodig gericht worden bijgestuurd. Samenwerken met de ouders is hierbij altijd een pluspunt.

Deborah Ingelrelst
Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
buso
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 05-07-2010
Onderwijsbehoefte
Leerstoornissen
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
huiswerklerenlessenplannenstuderenstudieplanningstudietijdweekplanningleerzorg

Ontdek ook