Schepping of evolutie : Nadenken over Darwin en het geloof

Eerst wordt ingegaan op de invloeden die Darwin van andere onderzoekers onderging, en die van belang zijn geweest voor zijn theorie. De evolutietheorie zelf komt slechts zeer summier aan bod (wordt verondersteld gekend te zijn). Darwins afnemende geloof in God wordt behandeld in relatie tot het probleem van het kwaad. Dan volgen de eerste, gemengde, reacties van gelovigen op Darwins theorie. Creationisme, Intelligent Design en Theïstische Evolutie worden voorgesteld. Eveneens wordt kort ingegaan op liberaal protestantisme en sociaal Darwinisme.

In drie zijbalken wordt iets gezegd over evolutie bij de Griekse filosofen, bij kerkvaders, en bij enkele islamitische filosofen.

Voor de leerkracht volgt nog enige duiding. Bedoeling van de les is de leerling de nodige kennis bij te brengen van de verschillende benaderingen van gelovigen op de evolutietheorie, en om middels discussievragen de leerling zelf aan het denken te zetten.

Daniël De Waele
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 05-04-2011
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan
Trefwoorden
creationismeDarwinevolutiegeloofintelligent designliberaal protestantismePEGOscheppingsociaal darwinismetheïstische evolutie