Stop Cyberpesten : Lespakket

Cyberpesten is een fenomeen dat voor alle betrokkenen een moeilijke evenwichtsoefening blijkt te zijn. Slachtoffers of getuigen van getuigen van een cyberpestkop, durven vaak niets te zeggen, uit angst voor onbegrip. Ouders vinden het moeilijk om de vaak gesloten online communicatie van hun kinderen op te volgen. En ook scholen zitten in een lastig parket.

Hoe pak je immers een fenomeen aan dat zich binnen, maar voor een groot deel ook buiten de schoolpoorten afspeelt? Geen eenvoudige kwestie…
Toch zijn steeds meer scholen zich bewust van hun belangrijke rol in de preventie en aanpak van deze problematiek. Maar het is niet altijd evident om dit ook in de dagelijkse praktijk om te zetten.

Daarom heeft Child Focus, in het kader van haar e-safety-activiteiten, dit lespakket ontwikkeld. Het biedt leerkrachten maar ook directies, CLB-medewerkers en andere betrokkenen informatie over de dynamieken van deze problematiek, maar vooral ook handvaten over hoe u hier als school op een beleids-, zowel als op een klasniveau om kan gaan. De druk en verspreiding van het pakket worden gefinancierd door de Vlaamse overheid.

In dit lespakket vind je tien zeer concrete methodieken, klaar voor gebruik, die u kan aanwenden in de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs om samen met uw leerlingen na te denken over cyberpesten en over hun actieve rol hierin. Dit lespakket wil leerlingen doen stilstaan bij hun eigen daden en hen stimuleren om het internet op een respectvolle en verantwoorde manier te gebruiken. Aan de hand van verschillende methodieken kan u één of meerdere lessen wijden aan dit thema.

Jan De Craemer
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
InformaticaGedrags- en cultuurwetenschappenLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 21-03-2011
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
cyberpestene-safetylespakketpestenveiligveilig computergebruikveilig online

Ontdek ook