Le festival de rock : le débat en classe

Foto Toegevoegd door Erik Devlies op 26.05.2011
Downloadbaar lesmateriaal

In deze uitgebreide opdracht (4 lesuren) werken de leerlingen samen om te argumenteren, te repliceren en actes de paroles toe te passen met als doel het debat te winnen.

Uitgangspositie: de leraar is de burgemeester van een landelijke gemeente en heeft het dossier voor een rockfestival op z'n bureau. Hij voelt aan dat niet iedereen daarvoor te vinden is dus roept hij z'n dorpelingen samen om erover te praten.

Een groep pro en contra werken elk apart rollen, bijpassende argumenten, tegenargumenten en een situatieschets van het festival uit.

Deze opdracht bevat volgende educatieve elementen: peer-evaluation, opzoeken in woordenboek, spreekdurf, argumentatie, luistervaardigheid, spreek- en schrijfvaardigheid, groepswerk.

Deze bijdrage bevat drie documenten: 1: het blad bestemd voor leerlingen waarin alle info staat die ze nodig hebben (uitgangspunt, werkwijze, transparantie over de evaluatie) in het Frans. 2: een mogelijke evaluatiefiche voor de leerkracht voor tijdens het debat. 3: een beknopte overzichtslijst voor bruikbare 'actes de paroles'


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
ASO 2e, 3e graad
TSO 3e graad
Frans
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actes de parolesdebatdébat en classefestival de rockpeer-evaluationschrijfvaardigheidspreekdurfspreekvaardigheidwoordenboektalen