Bluf! : Spel en educatieve film over gokken

De Kansspelcommissie ontwikkelde een educatief pakket over de gevaren van gokverslaving, specifiek gericht naar jongeren tussen 14 en 18 jaar.

Op de site bluffonline kan je de korte en hedendaagse film BLUFF, From four of kind to royal flush gratis bekijken of downloaden. Het pedagogisch dossier vind je als bijlage.

De commissie ontwikkelde voor de campagne een film, een pedagogisch dossier en een educatief gezelschapsspel. Het is de bedoeling om met de campagne zoveel mogelijk jongeren te bereiken. Alle Belgische secundaire scholen kunnen daarom gratis een preventiepakket ontvangen. Daarnaast hebben hulpverleningsorganisaties en jongerenverenigingen de mogelijkheid om gratis een preventiepakket te verkrijgen.

De film moet in vijf afleveringen worden getoond, telkens afgewisseld met een moment van reflectie en discussie. In de eerste twee afleveringen leert de toeschouwer de vijf personages beter kennen. De laatste drie afleveringen staan elk voor een fase in het gokproces: winst, jacht en wanhoop.

Tijdens de groepsgesprekken kunnen de leerlingen nadenken over wat ze net gezien hebben. Leerkrachten kunnen dat debat sturen aan de hand van een pedagogisch dossier. Bovendien bevat het preventiepakket ook een gezelschapsspel waarin jongeren nog meer te weten komen over gokverslaving. Het is de bedoeling om met het gezelschapsspel aan te tonen dat spelers er vaak alles aan doen om toch maar te kunnen winnen. Door deel te nemen aan het spel zullen jongeren even de realiteit vergeten en de spanning en adrenaline van het spelen zelf ervaren.

Met deze campagne hoopt de Kansspelcommissie jongeren erop te wijzen dat een spelletje onder vrienden snel kan ontaarden in een uitzichtloze situatie van schulden en gokverslaving. Het spel moet leuk en onschuldig blijven.

 

 

Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenFransPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 08-09-2011
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
Bluf!filmgeldgokkengokverslavingkaartspelkansspelKansspelcommissielespakketopvoeden tot burgerzinpedagogisch dossierpokerpreventiespelvakoverschrijdendverslavingtalen

Ontdek ook