Zuid-Noord Klimaatspiegel : Klasproject

Klasproject rond klimaatvriendelijkheid binnen de eigen studierichting

Met het project de Zuid-Noord Klimaatspiegel worden leerlingen bewust van de gevolgen van de klimaatverandering in het Zuiden en hoe ons gedrag daar een invloed op heeft. Op de website www.klimaatspiegel.be staat al het nodige materiaal om als leerkracht aan de slag te gaan: een lespakket, gratis vormingsdagen, beeldmateriaal en omkadering en ondersteuning voor het uitwerken van een klasproject.

Want de CO2-uitstoot wereldwijd verminderen is een enorme uitdaging. Leerlingen hebben vaak het gevoel dat hun kleine inspanningen toch geen verschil zullen maken. Maar als leerlingen samenwerken en als klas een actie ondernemen, is de impact al heel wat groter. Dit kunnen ze zelf ervaren bij de uitwerking van een klasproject.

Het klasproject wil leerlingen aansporen om na te denken hoe ze hun eigen CO2-uitstoot kunnen verminderen en hoe ze in hun toekomstig beroep energiebewuster en klimaatvriendelijker kunnen werken, om zo de gevolgen voor de mensen in het Zuiden te beperken en de klimaatverandering verder tegen te gaan. Een project zal helpen om de bewustwording rond de klimaatverandering te versterken en zal mogelijk ook bijdragen tot een gedragsverandering bij de leerlingen doordat ze een aantal zaken ook effectief zelf zullen onderzoeken, ondervinden en ondergaan.

Het klasproject is op de eerste plaats bedoeld voor leerlingen uit de tweede en derde graad TSO. Praktijkleerkrachten kunnen met de klas een concreet project uitwerken rond klimaatvriendelijkheid binnen de eigen studierichting of binnen de klas. Misschien is overleg met leerkrachten algemene vakken (aardrijkskunde, natuurwetenschappen, godsdienst, zedenleer…) mogelijk om ook een theorieles aan het onderwerp te besteden als inleiding op het klasproject. Een klasproject kan ook perfect gekaderd orden binnen een GIP of een projectdag.

Ook klassen uit het BSO of ASO kunnen een klasproject uit werken. Zo kan een lasproject aan bod komen in het vak PAV of MAVO.

OP de website www.klimaatspiegel.be staan voorbeelden van klasprojecten op school die als inspiratie kunnen dienen.

Protos
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Burgerschap - MaatschappijleerAutoBouw - ArchitectuurElektriciteit - ElektronicaHoutAardrijkskundePAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 07-09-2012
Nummer: 32353
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
AfrikaberoepenGREENklasprojectklimaatklimaatveranderingmilieumilieueducatiemondiale vormingNoord-ZuidontwikkelingseducatieontwikkelingssamenwerkingprojectPROTOStrajectwerkingZuid-Noord Klimaatspiegel