Samen school maken : Leerlingenparticipatie in de praktijk

Dit materiaal werd ontwikkeld door het Steunpunt GOK en CTO.

De leerlingen worden uitgedaagd om het leven in de klas en op school mee te organiseren. Vanuit de buik, de studie van het schoolreglement en hun ervaring in de klasen op school schrijven ze al hun wensen neer. Wens wordt hier zeer ruim ingevuld, van het maximum aantal toetsen per week tot de organisatie van een schoolfestival.
Vervolgens maken de leerlingen kennis met de realiteit: de mening van de ouders, de buurt en het personeel, met de regels van de overheid en de kinderrechten.
Kunnen de leerlingen hun wensen uitvoeren of zullen ze toegevingen moeten doen? Het project start vanuit een aantal afspraken en initiatieven op klasniveau maar de leerlingen mogen natuurlijk ook proberen enkele zaken te veranderen of realiseren op klasniveau.
En hoe denken de leerlingen over klasgenoten die zich niet houden aan de afspraken? Worden alle straffen afgeschaft of kiezen ze voor een alternatieve manier van straffen?
Het project eindigt met een aantal veranderingen op klasniveau of initiatieven die door de klas georganiseerd worden, en met een reeks voorstellen voor de leerlingen- of schoolraad. Misschien slaagt één klas er wel in om zaken op schoolniveau te veranderen maar dan moeten ze wel de andere leerlingen overtuigen van hun ideeën.
Jo Hoornaert
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 2e graad
tso 2e graad
NederlandsPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 23-01-2012
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
BZLCTOenquêteinspraakleerlingenparticipatieopvoeden tot burgerzinparticipatieportfolioSteunpunt GOKtalen