EFFECTO : Op weg naar effectief ondernemerschapsonderwijs in Vlaanderen

Als bijlage kan je deze studie van Flanders DC consulteren.

Dit grootschalig onderzoek bij meer dan 200 scholen en meer dan 6000 leerlingen wijst uit dat tieners door initiatieven in onderwijs meer zin krijgen in ondernemen.

Tieners hebben ook een positief beeld van ondernemers. De helft van de leerlingen vindt een eigen zaak opstarten een aantrekkelijk idee. 30% vindt dat ook haalbaar. Jongens scoren daarin hoger dan meisjes. Ook leerlingen uit het BSO en TSO vinden een eigen zaak een haalbare kaart.

Eén zwak puntje: de meeste programma’s beginnen te laat, vaak pas in de derde graad, en richten zich weinig op niet-economische richtingen in het ASO.

De bevraging toont ook aan dat hoe vaker tieners deelnemen aan activiteiten rond ondernemen, hoe hoger hun intentie om te ondernemen wordt. Dat effect wordt sterker naarmate het contact intensiever is.

Eén op drie jongeren denkt ooit zelf een eigen onderneming te zullen leiden. Jongens scoren wel hoger dan meisjes wat betreft ondernemerschapsintentie.

De inspanningen van de Vlaamse regering en diverse instanties om onze jeugd ondernemingsgezind te maken hebben dus wel degelijk effect.

Via deze link kan je ook de korte samenvatting van deze studie raadplegen.

Competento
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
privésector
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 01-03-2012
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
effectief ondernemerschapsonderwijsEFFECTOFlanders DCleren ondernemenondernemenondernemend onderwijsondernemingszinonderzoekstudieTilkonVlerick