Media : Online zoekopdracht en werkbundel over verschillende soorten media

Wat doet een hoofdredacteur precies? Wat kost een advertentie in de krant? Hoe wordt beslist wat in de krant komt en wat niet? Welke functies vervult een krant ? Wat is het verschil tussen de populaire en kwaliteitsmedia?  Hoe schrijf je een lead of aanhef die meteen de aandacht trekt?

Het antwoord op deze vragen en nog véél meer vind je in deze uitgebreide bundel over de audiovisuele en geschreven pers. De stap van feit tot artikel tot opinie wordt uitgelegd en er wordt ook aandacht besteed aan cartoons, de sensatiepers, censuur en vrijheid van meningsuiting.

Een deel van de opdrachten voeren de leerlingen online uit a.d.h.v. de site van de door hun gekozen krant en een deel schriftelijk zoals de woordenschatoefeningen rond journalistiek en kranten.

De instap Jij en de media gaat wel over de actualiteit van november 2011, maar dat kan je makkelijk zelf aanpassen en updaten in functie van het nieuws van de dag.

De bijdrage sluit aan bij Raakpunt 2 - 3 Hoe eenvoud zijn raadsel vindt van het handboek Nieuw Netwerk Nederlands maar is ook perfect bruikbaar zonder dit handboek. Er is bovendien ook een oplossingssleutel.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Nederlands
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 30-04-2012
Nummer: 35546
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actualiteitcartooncensuurdagbladkrantmedianieuwsnieuwswaardeonlinesensatieperssociale mediavrijheid van meningsuitingwerkbundeltalen

Ontdek ook