Leeskaarten : Een rijke leescultuur creëren doe je zo !

CANON ontwikkelde samen met de onderwijskoepels en een aantal experts de leeskaart als middel om kinderen op een speelse manier inzicht te geven in hun leesproces. De kleurrijke leeskaart heeft respect voor ieders leessmaak. Er zijn immers leeskaarten voor leesboeken, strips, doeboeken, prentenboeken, gedichtenbundels, informatieve boeken en tijdschriften of kranten.

Dankzij deze kaarten krijgt de leerkracht een beter idee van de leesvoorkeur van de leerlingen. Merkt hij zo een eenzijdig leespatroon dan kan hij de leerling stimuleren om ook eens een ander genre uit te proberen. De effecten zijn het grootst als er dagelijks vrij lezen op het programma staat en men dit consequent jaar na jaar volhoudt.

In het pdf-document vind je overigens ook tips om kinderen functioneel leesvaardig te maken evenals tips voor leeszwakke of weinig gemotiveerde lezers.

Rebecca Pers
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Nederlands
secundair 1e graad a en b
buso
Nederlands
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 18-06-2012
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
canon cultuurceldoeboekgedichtenbundelinformatiefkrantleescultuurleesficheleeskaartleesmotivatieleesprocesleessmaakleesvaardigleesvaardigheidleesvoorkeurleeszwaklezenlezerprentenboekstriptijdschrifttalen