Zeg eens EU : Europa in de kijker

De Europese Unie staat dichter bij ons dan de meeste mensen denken. Het overgrote deel van de Vlaamse of Belgische wetten zijn van Europese makelij. Of het nu gaat om de landbouwproducten die we consumeren, de voedselveiligheid, gezondheids- of milieuvoorschriften … de EU zit er vaak voor iets tussen. Bij veel grote realisaties van 50 jaar Europese samenwerking staan we nauwelijks nog stil. Denk maar aan meer dan een halve eeuw vrede en welvaart, het vrij verkeer van diensten, reizen zonder grenscontroles, de euro, vlot transport over de Europese grenzen …

Toch zijn vele Vlamingen niet vertrouwd met die Europese Unie. Meer nog, er doen zoveel misverstanden en indianenverhalen de ronde dat we er soms eerder afkering tegenover staan. Dit didactisch pakket van Ryckevelde vzw biedt de nodige basisinformatie om dat probleem uit de wereld te helpen. Waarom was en is die Europese samenwerking zo belangrijk? Hoe zie je de Europese Unie in je dagelijks leven? Hoe wordt ze bestuurd? Waar houdt ze zich mee bezig of net niet? Je leest er in ‘Zeg eens EU’ meer over. Daarnaast wil het pakket ook een aanzet tot discussie zijn. In Vlaanderen wordt de Europese integratie vaak zonder meer ‘geslikt’ en van maatschappelijk debat is weinig sprake. Het aangeboden materiaal is een goede basis om kritisch van gedachten te kunnen wisselen over het thema Europa.

Qua inhoud behandelt ‘Zeg eens EU’ een staalkaart van de belangrijkste thema’s die de Europese Unie te bieden heeft. Talen en cultuur, landbouw, milieu, de euro en de eurocrisis, veiligheid, regionaal beleid en de open grenzen: het komt allemaal aan bod. Daarnaast schetsen we nog een algemeen beeld van de Europese landen, we vertellen meer over het ontstaan en groei van de Europese Unie en ook het bestuur van de Unie staat op het menu. Al die informatie wordt in deze vernieuwde editie van ‘Zeg eens EU’ zoveel mogelijk vanuit de leefwereld van de doelgroep gebracht. De Europese Unie is immers niet altijd een evident thema, maar de leerlingen en cursisten kunnen zeker geboeid worden als ze zien dat de Europese Unie toch niet zo’n ‘ver-van-hun-bed-show’ is.

Als initiële doelgroep hielden we de cursisten van de Centra voor Basiseducatie en de leerlingen van de derde graad van het (deeltijds) beroepsonderwijs voor ogen. Uiteraard bevat die doelgroep een grote caleidoscoop aan niveaus en richtingen. Daarom is het pakket zeer modulair opgebouwd. Dat laat je toe om zelf te beslissen welke delen en welke opdrachten voor uw cursisten of leerlingen van toepassing zijn. Naar vorm kozen we voor een gestructureerde aanpak. Hoe het pakket concreet is opgebouwd en hoe je het kan hanteren lees je in de ‘Handleiding voor de docent’ die hierna volgt. Je zal ook merken dat ‘Zeg eens EU’ relatief sober is uitgevoerd. Het is immers de bedoeling dat je de onderdelen die u wil behandelen zelf kopieert, projecteert of bewerkt. Eventueel kan je ze aanpassen aan de behoeften van uw groep.

Het originele pakket kwam in 2005 tot stand met ondersteuning van Diane Dekeyzer van het VOCB, Marleen Baeten van het Centrum voor Basiseducatie Leuven, Lies Bonte en Cinthe Lemmens van het Centrum voor Basiseducatie Brussel, Nathalie Clerckx (Instituut Mariawende-Blydhove Brugge) en Stefanie De Groote. In 2012 kwamen we tot de vaststelling dat het thema nog steeds razend actueel was, maar dat de cursus wel een serieuze opfrissing kon gebruiken. De Europese Unie evolueert verder en we hebben ook de ambitie om de cursus mee te laten evolueren. In deze update is niet alleen de inhoud en vorm geactualiseerd, maar ook de aanpak en structuur werden flink herwerkt. Elk hoofdstuk start vanuit een fotopagina. Hiermee proberen we, waar mogelijk, het onderwerp vanuit het dagelijkse leven en de actualiteit te behandelen. Bovendien sluit die visuele aanpak meer aan bij de doelgroep en de tijdsgeest.

Zeg eens EU…’ kwam er in 2005 met financiële steun van de Vlaamse overheid. De update van 2012 werd financieel ondersteund door de Europese Commissie.
Maar didactisch materiaal is natuurlijk nooit echt af. Het kan altijd verbeterd worden. Dan kan maar als je ons (vanuit de praktijk) suggesties en tips doorspeelt. Ryckevelde vzw zal ze graag verwerken in een volgende editie van het pakket of in andere materialen. Tot slot wensen we iedereen die met ‘Zeg eens EU’ aan de slag gaat, heel veel boeiende en leerrijke momenten toe.

'Zeg eens EU’ is een realisatie van Ryckevelde vzw
© Ryckevelde vzw 2012

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Economie - SEI - Boekhouding - BedrijfsbeheerGeschiedenis - ArcheologieMedia en communicatie - Sociale vaardighedenPolitieke en sociale wet. - MaatschappijleerNederlandsPAV - MAVO - GASV - ASPVOKAN - NT2
lerarenopleiding
basiseducatie
NT2
secundair volwassenenonderwijs
NT2
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 11-12-2012
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
basiseducatieCBOdebatdemocratiedidactischEuropaEuropese commissieEuropese instellingEuropese Uniegrenscontrolelidstaatmodulairmoduleontstaanopvoeden tot burgerzinparlementpolitiekRyckeveldesamenwerkingverkiezingenVlaamse OverheidwetZeg eens EUtalen