Verantwoord omgaan met Wi-Fi en gsm-straling op school

Computers, gsm’s en allerhande moderne communicatietechnologie zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren en in toenemende mate ook hun ouders, verwachten dat ze hun toestellen ook op school mogen gebruiken. Het gebruik van deze toestellen veronderstelt evenwel radiogolven die elektromagnetische straling veroorzaken. Schoolpersoneel, ouders en leerlingen vragen zich af of er gezondheidsrisico’s zijn voor kinderen en jongeren. Scholen worden immers verondersteld om veilige omgevingen te zijn, waar gezondheidsrisico’s voor kinderen en jongeren minimaal zijn.

Scholen vragen zich af hoe ze met dit gegeven moeten omgaan. Enerzijds willen ze kinderen en jongeren voorbereiden op het omgaan met moderne technologieën. Hiervoor rusten ze hun klassen uit met computers/tablets en installeren ze in sommige gevallen omvangrijke draadloze internetverbindingen of ze voorzien Wi-Fi in leraarslokalen en ontspanningsruimtes zodat er tijdens de pauze draadloze internettoegang is. Anderzijds willen scholen ook een antwoord geven op de vragen die aan hen worden gesteld i.v.m. mogelijke gezondheidseffecten van straling.

Deze publicatie wil aan scholen een houvast bieden m.b.t. het verantwoord omgaan met moderne communicatietechnologie. De suggesties die erin verwerkt zijn, kunnen scholen helpen om bepaalde keuzes te maken. Het staat de scholen uiteraard volledig vrij om eender welke methodiek aan te wenden om tot een verantwoord beleid over het omgaan met moderne communicatietechnologie te komen.

Bij het formuleren van de reflectievragen over het beleid werd inspiratie gehaald uit de gezonde scholenmethodiek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie.  Daarnaast wordt rekening gehouden met resultaten uit onderzoeken naar gezondheidseffecten van straling en met de daarop vastgelegde normering.

Jan De Craemer
Organisatie, firma, vzw

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 13-12-2012
Nummer: 39215
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Organisat. & adm. document
Trefwoorden
elektromagnetische stralinggezonde schoolgezondheidgsmgsm-stralingnormenschoolstralingstralingsgevaarverantwoord omgaanWi-Fizendmast