De gereformeerde Hervorming : Zwingli en Calvijn

Zwingli. Het leven van Zwingli wordt kort voorgesteld. Wat de kerk zelf betreft wordt ingegaan op het belang van de vormen, het avondmaal en tucht in de kerk. Ook de vrijheid van de christen tegenover niet bijbels gefundeerde kerkelijke wetten komt aan bod. Op politiek vlak wordt ingegaan op Zwingli's houding tegenover het Reislaufen, en tenslotte op kerk en politiek.

Calvijn (1) Zijn leven. In een eerste les over Calvijn geven we een kort overzicht van zijn leven, zijn band met Genève, we peilen naar de beruchte somberheid van Calvijn en gaan in op de (in moderne ogen geringe) mate van tolerantie die hij voorstond, Een kort woord over zijn Constitutie tot slot.

Calvijn (2) Kerk en overheid. Een nieuw verschijnsel destijds was het streven naar een zuivere kerk, Calvijn betracht dit eveneens. De ambten en het uitoefenen van kerkelijke tucht moeten daarbij helpen. We bespreken de relatie kerk - overheid bij Calvijn, en geven apart aandacht aan de houding van de kerk tegenover een onderdrukkende overheid.

Calvijn (3) Elementen uit zijn theologie. Voor Calvijn staat de Bijbel centraal, toch gaat hij daar anders mee om dan Luther. We gaan in op twee wat omstreden elementen uit zijn theologie: de voorzienigheidsleer en de leer van de predestinatie.

 

Daniël De Waele
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e graad
Levensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 18-12-2012
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Lesvoorbereiding - Lesplan
Trefwoorden
ambtambtenavondmaalBijbelCalvijnGenèveGereformeerde HervormingInstitutiekerkelijke tuchtPEGOpredestinatiereislaufentolerantievoorzienigheidZwingli