Tablets in het lager onderwijs: Inspiratiegids


In het kader van haar ICT- en digitale mediabeleid richtte het Departement Onderwijs netwerken van innovatieve scholen op. Deze netwerken bestaan telkens uit minstens tien scholen die gedurende het schooljaar 2013-2014 nieuwe technologieën uitprobeerden en hun ervaringen uitwisselden met andere scholen uit het netwerk.

Een van de voornaamste inhoudelijke aandachtspunten van het netwerk was het werken met tablets. Tabletklassen en scholen waarbij elke leerling over een eigen tablet, notebook of laptop beschikt, zijn immers ook in Vlaanderen aan een opmars bezig. De scholen uit het Netwerk van Innovatieve scholen gingen na wat de randvoorwaarden, het leerpotentieel, de struikelstenen e.d. zijn. Hun bevindingen vind je in deze brochure. 

Een belangrijke doelstelling is de opgedane ervaringen, expertise en know-how te delen met het brede onderwijsveld. De gids die je hieronder kan downloaden is hiervan één resultaat. De scholen fungeerden daarvoor als voorbeelden van goede praktijk. Ze bundelden hun ervaringen in concrete tips en aanbevelingen die naar het brede onderwijsveld verspreid worden. Deze gids vol  concrete tips en haalbare lesideeën wil inspiratie bieden voor scholen die eraan denken om les te geven in hedendaagse leeromgevingen met tablets of waar elke leerling over een eigen toestel beschikt.

De voorbeelden in deze publicatie vertegenwoordigen haalbare initiatieven voor elke school en leerkracht. Ze sluiten ook naadloos aan bij de eindtermen en zijn zodanig gekozen dat ze meestal verder gaan dan het vak waarbinnen ze ontwikkeld werden. Ze zijn makkelijk transfereerbaar en toepasbaar in verschillende vak- of leergebieden, onderwijsvormen en leerjaren. Verder is er gekozen om te werken met een beperkt aantal apps of media die makkelijk vindbaar zijn, die effectief werden uitgeprobeerd en waarin de deelnemende scholen een duidelijke educatieve waarde zagen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Organisatie, firma, vzw

Ontdek ook