Als het ginder is, is het hier, reeks I : Levensverhalen van verzetsmensen

Foto's van mensen die getuigen over massageweld

In Europa sensibiliseert de Belgische NGO RCN Justice & Démocratie een breed publiek rond hedendaags massageweld via de Als het ginder is, is het hier-radioreeksen. Deze radioreeksen met getuigen van recente conflicten bieden de basis voor workshops rond de preventie van hedendaags massageweld.

Hoe verloopt de workshop?

De workshops bestaan uit drie delen. Ze laten de leerlingen toe de harde werkelijkheid van hedendaags massageweld te ontdekken en openen het debat over de universeel menselijke vragen die deze misdaden oproepen ginder en hier. Op voorhand heb je als begeleider keuze uit elf geëngageerde levensverhalen van ooggetuigen waarrond je kan werken.

In de workshop vertrek je vanuit de leefwereld van de jongeren aan de hand van de fototaal-methodiek rond een gekozen thema (engagement, verzet, vrijheid,…). Daarna luister je samen met de leerlingen naar een geëngageerd levensverhaal (20 min). Deze luisterverhalen vertellen het verhaal van een persoon die massageweld heeft overleefd en er zich tegen heeft verzet.

In kleine groepjes antwoorden de leerlingen vervolgens op enkele verdiepingsvragen, die verwijzen naar het beluisterde levensverhaal. De groepen wisselen zo uit rond geweldpreventie en de uitdagingen van het samenleven in België. De jongeren gaan met elkaar de discussie aan over de vragen die deze internationale misdaden oproepen, maar ook over de uitdagingen van het harmonieus samenleven om dit extreem geweld te voorkomen, ook hier in Europa. De jongeren laten hun ervaringen, kennis en meningen met elkaar in dialoog gaan als kritische, solidaire en verantwoordelijke burgers. De begeleider sluit de workshop af door de resultaten van het groepswerk voor de hele klas samen te vatten.

Om het onderwerp in te leiden of te verdiepen in de klas, kunnen de leraren de educatieve koffer Als het ginder is, is het hier ontlenen. RCN J&D beschikt ook over een bescheiden mediatheekje, waaruit de leraren kunnen putten.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook