Zinsontleding in vijf stappen

Voorstel consistente methode van grammaticaal ontleden.

In de nieuwe eindtermen Nederlands voor taalbeschouwing wordt de zinsontleding grotendeels verhuisd van de eerste graad naar de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. Die verschuiving heeft een wildgroei aan ontleedmethodes veroorzaakt, die niet altijd voldoende zijn doordacht en/of uitgetest. Dit voorstel leidt in de meeste gevallen op een eenvoudige manier tot de juiste ontleding. Daarbij is uitgegaan van een aantal beproefde methodische inzichten van de didactiek van het ontleedonderwijs en is zoveel mogelijk rekening gehouden met de Advieslijst taalbeschouwelijke termen Nederlands van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming. Alle opmerkingen die tot verbeteringen kunnen leiden, zijn welkom.

Het kan nog even duren vooraleer de nieuwe herziene versie van de Advieslijst wordt gepubliceerd. Daarom voegen we als bijlage de aangepaste versie van de paragraaf over het gezegde, zoals die er bij de volgende publicatie zal uitzien.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Nederlands
lerarenopleiding
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 08-05-2015
Nummer: 56489
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding
Trefwoorden
grammaticale begrippennaamwoordelijk gezegdeonderwerppersoonsvormtaalbeschouwingwerkwoordelijk gezegdezinsgrammaticazinsontledingtalen

Ontdek ook