Leren met beelden : Lespakket


Bron

Nog nooit werden kinderen geconfronteerd met zoveel verschillende schermen en media. Nog nooit hadden ze zelf zo vlot toegang tot fotocamera’s via smartphones, tablets of compact camera’s. Beelden zijn onderdeel van ons leven geworden. Er is dan ook al langer aandacht voor de interpretatie van die beelden. Dit lespakket wil kinderen leren dat beelden geen objectieve, maar subjectieve elementen zijn en dat ze hier kritisch tegenover moeten staan.

Beeldtaal biedt uitdagingen maar ook extra mogelijkheden voor het onderwijs. Mogelijkheden, want werken met beelden kan een lesmethodiek op zich zijn maar kan ook heel erg interessant lesmateriaal opleveren die heel wat leerprocessen aanschouwelijker maken.

Tegelijkertijd brengt dit alles heel wat uitdagingen met zich mee. Want het continu voorhanden zijn van camera’s maakt dat kinderen (en volwassenen) ook vaak zomaar klikken zonder precies te weten hoe ze een sterk beeld kunnen maken dat precies het verhaal vertelt dat ze willen vertellen. Uitdagingen omdat kinderen moeten leren om beelden te begrijpen. Niet louter het kunnen interpreteren van een (gemanipuleerd) beeld in deze maatschappij van Photoshop en reclamefoto’s. Vandaag moeten we verder kijken dan dat. Het gaat niet langer alleen om interpreteren maar ook om zelf communiceren. Zelf een verhaal vertellen.

Daarom ontwikkelde Evy Raes (fotografe) en Nel Broothaerts (Incepti) in opdracht van Mediawijs.be dit pakket:

  • om leerkrachten handvaten te geven om concreet met beelden en beeldtaal aan de slag te gaan;
  • om werkmethodieken aan te reiken die rijk en verrijkend zijn, die kinderen aanmoedigen om hun intuïtieve blik te verscherpen.
  • om leerkrachten te helpen hen hierin te ondersteunen.

Want kinderen moeten leren lezen, schrijven en spreken, niet alleen met woorden, maar ook met beelden.

Mediawijs
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
Muzische vormingMens en maatschappijICT
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 15-09-2015
Nummer: 58860
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
beeldbeeldtaalcadragefotofoto makenfotografiefototoestelkikvorsperspectiefleren met beeldenmediascherpe fotoselfievogelperspectief

Ontdek ook