Radio Cordillera : Ontwikkelingsagressie en monoculturen in de Filipijnen

Dit pakket biedt informatie over de grote uitdagingen waarmee boeren in de Filipijnse Cordilleraregio worden geconfronteerd. Dit wordt aangevuld met uitleg over het werk van de partnerorganisaties van Solidagro en de Provincie Oost-Vlaanderen. Bij dit pakket hoort ook de documentaire Radio Cordillera.

Boeren in de Filipijnen zijn junkies. Ze zijn verslaafd. En hoe méér ze gebruiken, hoe armer ze worden.
Aan het woord is Chito Medina van Masipag, een organisatie die biologische landbouw promoot. Hij heeft het over pesticiden en meststoffen.
De Filipijnen liggen vol rijstterrassen, maar toch is het één van de grootste rijstimporterende landen ter wereld. Om de productie van de rijst te vergroten promoot de overheid al jarenlang het gebruik van genetisch gemanipuleerde rijstsoorten. Die brengen meer op, maar er zijn ook pesticiden en meststoffen voor nodig. De boeren kunnen die producten niet betalen. En op den duur kan de bodem niet meer zonder.
Ondertussen maken grote mijnbouwbedrijven de rijstvelden kapot en komen er elke dag grote containers vol rijst en groenten binnen in de haven van Manila. De markt wordt overspoeld door veel goedkopere rijst uit China en Vietnam. De Filipijnse boeren krijgen hun gewassen niet meer verkocht, en dumpen ze dan nog liever langs de kant van de weg. Ironisch genoeg zijn het dus de boeren, die zélf voedsel produceren, die in de Filippijnen dagelijks met een lege maag gaan slapen.
Ontwikkelingsagressie noemen lokale ngo's het beleid van de overheid. De Filipijnse overheid schotelt de boeren oplossingen voor die hen niet vooruit helpen. Integendeel. Alleen de overheid zelf wordt er beter van, én de bedrijven die hun producten naar hartenlust kunnen slijten. De economie moet immers draaien.
De boeren verenigen zich om samen het hoofd te bieden aan een overheid die hen al jarenlang het zwijgen oplegt. Maar dat is niet zonder gevaar. Leiders van boerenorganisatie worden regelmatig ontvoerd of vermoord.
Wij willen weten hoe ver de stem van de Filipijnse boeren reikt. Wij trekken de bergen in om het zendbereik van de lokale gemeenschapsradio te testen. Dit is 104.7 FM. Je luistert naar Radio Cordillera.

Solidagro vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 07-03-2016
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Klasactiviteit (taak, oefening in de klas) Organisat. & adm. document
Trefwoorden
armoedebiologische landbouwboerenCordilleraFilipijnenFilipijnen.mensenrechtenmilieueducatiemonoculturenngoontwikkelingsagressieontwikkelingshulpontwikkelingssamenwerkingoverheidradioSolidagro