Censuur en vrije meningsuiting : Modulair lespakket van LeerDok

Van documenten kan je leren. Dat is, in het kort, het uitgangspunt van de werkgroep LeerDok. LeerDok bestaat uit medewerkers van archieven en erfgoedbibliotheken die ervan overtuigd zijn dat archieven kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.

De medewerkers van Leerdok zijn verbonden aan FARO, Felixarchief, Letterenhuis, ADVN, AMVB, Amsab-ISG en de Koninklijke Bibliotheek van België. Hun uitgangspunt is dat documenten kinderen en jongeren aan het denken kunnen zetten.

 

Censuur en vrije meningsuiting

Samen hebben de medewerkers van LeerDok aan de hand van voorbeelden uit het verleden een lespakket ontwikkeld over censuur en vrije meningsuiting. Het zijn – sinds Charlie Hebdo – razend actuele thema’s. Leerlingen gaan concreet aan de slag met prikkelende onderwerpen, zoals overspel in de middeleeuwen, het dagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog en ook censuur in Vlaamse literatuur in de jaren 1970.

Met behulp van unieke archiefbronnen, en de opmerkelijke verhalen die daaraan zijn verbonden, krijgen leerlingen inzicht in de betekenis van censuur en vrije meningsuiting. Ze reflecteren over censuur vroeger en nu en leren dat onze vrije meningsuiting niet zo vanzelfsprekend was (en nog steeds niet is).

 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenBurgerschap - MaatschappijleerPsychologie en pedagogieWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 23-02-2016
Nummer: 63851
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas) (Interactieve) Presentatie
Trefwoorden
actualiteitarchiefbeeldbibliotheekbroncensuurdocumenterfgoedinstrumentLeerDoklespakketliteratuurmeningsuitingmodulairmultimediaoorlogreflectieverhaalvrije

Ontdek ook