Sprookjes : Lessenreeks


Bron

Volgens het traditionele curriculum Nederlands hoort in de tweede graad van het secundair onderwijs een kennismaking thuis met het sprookje als literair genre. In deze lessenreeks gaan de leerlingen zelf in groepjes met volkssprookjes aan de slag.

Na een inleidende, klassieke les, waarin ze de nodige achtergrondinformatie krijgen, vergelijken de leerlingen in groep telkens twee versies van hetzelfde volkssprookje. De eerste versie is de tekst die de gebroeders Grimm in hun verzameling hebben opgenomen. De tweede versie is te vinden in het boek Beest in bed, waarin Marita de Sterck een aantal oudere en nog niet verkleuterde versies van deze sprookjes heeft verzameld. Uit die vergelijking blijkt duidelijk dat de volkssprookjes door Grimm werden gedeseksualiseerd, geïnfantiliseerd en geromantiseerd en dat de oudere versies een emotionele en literaire oerkracht bezitten, waardoor ze in staat zijn ook hedendaagse jongeren op de drempel van de volwassenheid aan te spreken.

Na het groepswerk presenteren de leerlingen hun bevindingen en volgt een klassikale bespreking of discussie.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 2e graad
bso 2e graad
kso 2e graad
tso 2e graad
Nederlands
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 20-03-2016
Nummer: 64507
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
Beest in bedbegeleid zelfstandig lerenBZLcultuursprookjegebroeders GrimmgroepswerklessenreeksMarita de Stercksprookjetekstbegripteksten vergelijkenvolkssprookjevrije ruimtetalen