Oost-Congo, van oorlog naar vrede : Actuales

Al meer dan 20 jaar is het onveilig in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Af en toe escaleert de situatie tot een open oorlog. De bevolking in Oost-Congo wil eindelijk in vrede leven. Zonder geweld.  

In deze les maken leerlingen kennis met de figuur Bosco Ntaganda (the Terminator), een notoir ex-rebellenleider die voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnt. Op basis van zijn verhaal worden de typische kenmerken van het conflict en de impact op het dagelijkse leven in Oost-Congo uitgespit. De negatieve spiraal van geweld en armoede doorbreken blijkt dé uitdaging voor deze regio. Welke actoren kunnen timmeren aan de (lange) weg naar vrede en wat te denken van het huidige vredesakkoord? Moeilijke vragen waar we samen met de leerlingen over willen nadenken. 

Op de website staan zowel de leerkrachtenmap als de leerlingenmap en alle nodige beelden en bijlagen, links en filmpjes. 

Deze les kwam tot stand door Studio Globo in samenwerking met Pax Christi en Broederlijk Delen en werd geactualiseerd in het kader van de Vredesweek 2016. 

Studio Globo
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 14-09-2016
Nummer: 67478
Categorie
Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actuaactualesactualiteitarmoedeconflictCongogeweldkindsoldaatmensenrechtenoorlogOost-Congorebelrechten van de mensVlaamse Vredesweekvredewapenhandelwereldburgerschap

Ontdek ook