De invloed van grote sportevenementen op schending van kinderrechten


Bron

In 2014 en in 2016 vonden in Brazilië respectievelijk het WK voetbal en de Olympische Spelen (OS) plaats. Stadions werden gebouwd, wegen werden aangelegd en sociale problemen aangepakt. Brazilië liet zich voor de stroom toeristen en potentiële investeerders die het land binnenvielen van zijn mooiste kant zien. De over­heid ging hierbij een uitdaging aan die inherent pa­radoxaal is: buitenlandse investeringen en toerisme namen toe, maar tegelijkertijd moesten de alledaagse armoede en sociale problemen aangepakt worden.

De ontwikkelingsorganisatie KIYO en jeugdorganisatie Globelink sloegen in 2013 de handen in elkaar en besloten een driejarig traject op poten te zetten: No Rights No Glory. In het eerste jaar werden getuigenissen verzameld van jongeren, hier en elders, om hun mening over sportevenementen na te gaan. In het tweede jaar werden jongerengroepen in België actief gemobiliseerd om deel te nemen aan een ‘uitdagingenspel’ waarbij deze groepen het tegen elkaar opnamen in verband met recht op sport. Het derde jaar focuste zich vervolgens op het uitvoeren van een publieke actie, zodat ook het grote publiek zou bewust worden gemaakt van de (kinder)rechtenschendingen ten gevolge van de organisatie van grote sportevenementen.

Dit educatief pakket wil de opgedane ervaringen en inzichten tijdens het driejarig project bundelen en hiermee, afsluitend, leerlingen inzicht geven in de problematiek die gepaard gaat met de organisatie van sportevenementen. Aan de hand van verschillende methodieken willen we jongeren voeling laten krijgen met deze problematiek, hen inleven in deze probleemsituatie en hen hier kritisch naar laten kijken, zonder te veel te vervallen in een moraliserend betoog tegen grote sportevenementen. Want als we één ding hebben geleerd uit dit project, is dat er wat betreft de organisatie van sportevenementen vaak twee zijden van dezelfde medaille zijn.

KIYO
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)PAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Bijgewerkt: 03-12-2018
Nummer: 69089
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Lesvoorbereiding - Lesplan Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
BraziliëkindkinderrechtenmensenrechtenOlympische SpelenRio de JaneiroWK

Ontdek ook