Generatie K Aflevering 1 : Ge zijt wie ge zijt (1)

In deze opdracht maken de leerlingen een visuele voorstelling van zichzelf. Door hun getekend silhouet op te vullen met hun eigenschappen kunnen de leerlingen ontdekken wie ze zijn.

Het Ketnet-programma

Generatie K is een Ketnet-magazine met Kristel Verbeke dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Aan de hand van candid-cameraopnames, langere reportages en korte rubrieken wil Generatie K tonen hoe kinderen zelf hun rechten en morele waarden ervaren en ermee omgaan, ook als ze in het gedrang komen. Generatie K wil kinderen inspireren en stimuleren om na te denken over hun eigen rechten en die van anderen, en hen aanzetten om daar ook voor op te komen.

Kinderrechteneducatie op school

Een vanzelfsprekende plek waar kinderen met vragen over kinderrechten terechtkomen is de eigen klas. Als leerkracht is het belangrijk om te kunnen inspelen op de vragen die de leerlingen daarover kunnen hebben:

  • Welke rechten hebben kinderen?
  • Wat moet ik doen als iemand mijn rechten schendt?
  • Hoe kan ik opkomen voor mijn eigen rechten en die van anderen, hier en op andere plaatsen in de wereld?

Om de thema’s in Generatie K ook bespreekbaar te maken in het onderwijs en leerkrachten daarbij te helpen, kan je hier een educatief pakket vinden met kant-en-klaar-methodieken.

De methodieken zijn opgedeeld per leeftijd. Hier vind je het pakket voor zes tot negenjarigen. De lesbrieven zijn gekoppeld aan verschillende items uit het programma Generatie K.

De links naar de videofragmenten vind je terug in de lesbrieven en op Het Archief.

Ketnet
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e leerjaar
NederlandsSociale vaardighedenMens en maatschappij
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 10-01-2017
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
Aflevering 1creatiefGeneratie Kjezelf voorstellenKetnetkinderrechtenkinderrechtencommissariaatkinderrechteneducatieKristel Verbekeprivacyrecht op een eigen meningrecht op privacytekenenzelfkennistalen

Ontdek ook