Generatie K : Heldenverhalen, helden en heldinnen


Bron

Binnenin deze opdracht leren de leerlingen een kritische kijk te hebben op de stereotiepe man- en vrouwbeelden in onze geschiedenis, cultuur en ons dagelijkse leven.

Info over dit lespakket:

  • Leeftijd: 9-12 jaar,
  • Duur: 60 minuten.

Doelen:

  • Nadenken over het geschiedenisonderwijs en begrijpen dat historische gebeurtenissen en de helden en heldinnen die met hen geassocieerd worden, vanuit verschillende perspectieven kunnen worden benaderd.
  • Op kritische wijze het belang van helden en heldinnen als rolmodellen analyseren, en analyseren hoe stereotiepe man- en vrouwbeelden geworteld zijn in onze geschiedenis, cultuur en dagelijks leven.

Algemene info

Generatie K is een Ketnet-programma, gepresenteerd door Kristel Verbeke, dat kinderen aan het denken zet over zichzelf, over de maatschappij en over rechtvaardigheid. Aansluitend bij de verschillende afleveringen van Generatie K zorgde Vormen vzw voor kant-en-klare methodieken om met de behandelde thema’s aan de slag te gaan in de klas. De helft van die methodieken zijn gericht op leerlingen van zes tot negen jaar, de overige activiteiten spitsen zich toe op negen tot twaalfjarigen. De tijdsduur van de methodieken varieert van vijftien minuten tot een hele dag. Behalve enkele kennismakende methodieken rond kinderrechten zijn er ook thematische methodieken die gekoppeld worden aan de wekelijkse reportage: inleefoefeningen, eigen heldenverhalen, enz.

De links naar de videofragmenten vind je terug in de lesbrieven en op Het Archief.

Ketnet
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan