Vrouwelijke genitale verminking : Mythes onder de loep

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een vorm van gendergerelateerd geweld. Onderliggende genderrollen en -verwachtingen liggen aan de basis van de redenen waarom VGV uitgevoerd wordt.

Rond de problematiek van VGV worden erg hardnekkige, foutieve denkbeelden opgehangen. Zo worden vaak de subsaharaanse gemeenschappen geviseerd en is de publieke opinie ervan overtuigd dat VGV gepraktiseerd wordt vanuit een islamitisch geloof. Personen worden, net zoals de traditie zelf, afgeschilderd als ‘barbaren’ en gestigmatiseerd door ongenuanceerde en vaak neokoloniale mediacampagnes.

Deze publicatie stelt de stigmatiseringen en stereotyperingen van slachtoffers en daders van VGV aan de kaak. Misverstanden door foutieve denkbeelden en een gebrek aan zelfkritiek staan vaak een goede begeleiding in de weg en het is de bewustwording hiervan dat deze tool tracht te bereiken. Om tot dit doel te komen, werd ervoor gekozen twaalf mythes onder de loep te nemen die GAMS en GS-VGV regelmatig te horen krijgen tijdens vormingsmomenten voor professionals of doorheen contacten met het grote publiek. Deze denkbeelden zijn allen een resultaat van bepaalde sociale verwachtingen die niet alleen een invloed hebben op de lichamen van vrouwen maar ook op dat van mannen, interseksuele personen (mensen die in mindere of meerdere mate kenmerken van beide geslachten vertonen) en kinderen. De publicatie richt zich dan ook tot alle actoren binnen het sociaal werk, het onderwijs, het middenveld, de instituties, de politiek en binnen andere domeinen die zich engageren de sociaal-geconstrueerde, patriarchale rolpatronen in vraag te stellen.

Wij zijn er in elk geval van overtuigd dat door seksistische en neokoloniale beeldvorming tegen te gaan, men kan streven naar een meer gelijkwaardige, geweldloze samenleving. Wij achtten het belangrijk de (vaak culturaliserende) blik van individuen en de eigen samenleving te verruimen om zo transversaal over de verschillen heen te werken aan een inclusieve samenleving.

GAMS vzw
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 15-02-2017
Nummer: 71058
Categorie
Organisat. & adm. document
Trefwoorden
acties op wereldvlakbesnijdenisdiscriminatiegendergendergebonden geweldgendergelijkheidgenitale verminkinggeweldschending mensenrechtenseksualiteittraditieVGVvrouwelijke genitale verminkingvrouwelijke verminkingvrouwenbesnijdenis

Ontdek ook