Netwerktafel : Script


Bron

Een brede school worden, hoe begin je daaraan? Sommige scholen rekenen daarvoor op toevallige connecties met ouders, leerkrachten en de gemeente. Je kan het echter ook systematischer aanpakken. In het schooljaar 2016-17 sloot het Stedelijk Onderwijs Antwerpen een samenwerkingsovereenkomst af met Antwerpen aan 't Woord, een burgerorganisatie die buurtsamenwerkingen stimuleert. Samen organiseerden ze rondetafels rond prangende vragen van scholen, waarrond ze partners uit de buurt bijeenbrachten.

In dit leermiddel vind je een van de scripts van zo'n netwerktafel. Wil je zelf aan de slag? Houd dan rekening met de volgende tips:

  • Ga steeds duidelijk na wat je precieze vraag is naar de partners toe en maak deze vraag ook heel duidelijk. Zo vermijd je ijdel gepraat zonder kader.
  • Kies voor de juiste methodieken in functie van de oplossing die je wil bekomen. Laat je hierbij eventueel bijstaan door een externe adviseur.
  • Installeer een positieve sfeer met een mooi startmoment en een mooie afronding.
  • Wissel een aantal werkvormen af. Vaak zijn buurtpartners niet allemaal heel vergadergericht, en om hun perspectief te kennen, helpt het om hen via flaps, post-its, dynamische denk- en doe-opdrachten te activeren. Zo bouw je sneller een band op.
Jeroen Lauwers
Pedagogisch begeleider

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 08-05-2017
Categorie
Syllabus - Cursus - Handleiding Organisat. & adm. document
Trefwoorden
netwerktafelrondetafelgesprekscriptwereldburgerschapwereldburgerschapseducatie