Beelden in het nieuws : Lesmap

Beelden zijn vaak onze eerste bron van informatie, verleiding of expressie. Beelden zeggen meer dan je denkt, soms meer dan duizend woorden. Ook in het nieuws worden voortdurend beelden gebruikt. Maar waarom kiest men voor een bepaald beeld? En wat willen nieuwsmakers hiermee zeggen?

In dit pakket van Mediawijs in kader van Nieuws in de klas ontdek je meer over beelden in het nieuws en hoe je deze kan interpreteren. Je leert kritisch en gericht naar beelden kijken. Thema's die aan bod komen: 

 • Kijken naar beelden
  Een methodiek die je kan gebruiken om te ontdekken wat er met een beeld verteld wordt, is Visual Thinking Strategies, VTS. Om een beeld te interpreteren, is het belangrijk om er even de tijd voor te nemen, er even bij stil te staan.
 • Hoe zitten beelden in elkaar
  Niet alleen wat iemand wil vertellen is belangrijk, ook de manier waarop. Hoe zitten beelden precies in elkaar, en hoe beïnvloeden beeldmakers jou? Beeldtaal heeft eigen kenmerken, eigen mechanismen. Een beeldmaker heeft een aantal middelen ter beschikking (een kader, licht …) waarmee hij zijn verhaal kan vertellen. Hoe deze worden ingezet, bepaalt mee de betekenis van een beeld. Het stuurt onze interpretatie in een bepaalde richting: we noemen dit de ‘bouwstenen’ van de beeldtaal.
 • Waarom worden beelden gebruikt?
  Nieuwsredacties gaan meestal op zoek naar een beeld dat opvallend is, een eye-catcher, dat mensen nieuwsgierig maakt. Maar beelden zijn er niet enkel om het nieuws aantrekkelijker te maken. Beelden vertellen een eigen verhaal. Ze roepen bepaalde associaties op. Het beeld dat gekozen wordt bij een nieuwsitem, heeft een invloed op hoe men een nieuwsartikel leest of naar een nieuwsfragment gekeken wordt.
 • Waar heb ik dit beeld al eens eerder gezien?
  Vaak zie je “breaking news” op sociale media. Er zou een opstand zijn in land X, rellen in stad Y … Als je het nog niet terugvond op klassieke nieuwswebsites, ben je misschien écht één van de eersten die het weet. Of… is het gewoon fake. Beeldmateriaal wordt vaak gebruikt om aan te tonen of een bericht echt is of niet. Maar het is niet omdat er beeldmateriaal gebruikt wordt dat iets waar is.
Mediawijs
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Niet vakgebonden
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 09-10-2017
Nummer: 76133
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actuaactualiteitbeeldenbeelden in het nieuwsbeeldgeletterd.mediawijsbeeldgeletterdheidbeeldvormingfilmeducatieleren met beeldenlerenmetbeeldenlesmapmediamediawijsmediawijsheidmultimediatransgeletterdheid

Ontdek ook