Iedereen journalist : Opdrachtenreeks


Bron

Stampmedia creëerde in opdracht van Mediawijs, het Kenniscentrum Mediawijsheid, in kader van Nieuws in de klas enkele how to movies waarin zes journalisten van kranten, radio, tv, online, magazine aan het woord zijn over hun vak. Daarnaast wordt telkens ook een theoretisch kader gegeven. Aan de hand van verschillende video’s, vragen en opdrachten ontdekken jongeren de rol van journalisten, hoe nieuws gemaakt wordt en nog veel meer.

Wat?
De tool bestaat uit vier onderdelen en een reflectiehoofdstuk. Elk onderdeel bestaat uit een theoretisch filmpje waarin Prof. Baldwin Van Gorp (KULeuven) meer inzicht geeft over de algemene principes van nieuws en een prakijkfilmpje waarin zes journalisten je meenemen in de wondere wereld van het nieuws. Ze leggen uit wat journalistiek voor hen betekent, wat de voor- en nadelen zijn van een medium en hoe een bepaald nieuwsfeit tot stand gekomen is. Daarnaast zijn er telkens ook discussievragen en een aantal opdrachten opgenomen.

De thema’s die aan bod komen zijn

 • Wat is journalistiek?
  In dit filmpje krijg je meer inzicht in het communicatieproces en meer bepaald hoe journalistiek een vorm is van communicatie. Daarnaast ontdek je ook wat volgens de 6 journalisten hun rol is als journalist.

 • De verschillende dragers
  De leerlingen ontdekken verschillende nieuwsdragers: krant, televisie, magazine, tijdschrift en online. Er wordt een korte historische geschiedenis gegeven en de kenmerken van de verschillende dragers. Daarnaast vertellen de journalisten in een elevator pitch wat volgens hen de belangrijkste kenmerken zijn van het medium waarvoor ze werken.

 • Nieuwsgaring
  Hoe bepaalt een journalist wat nieuws is? En hoe komt hij tot al deze informatie? In dit hoofdstuk worden de verschillende criteria waarom iets nieuwswaardig is, geduid. Maar ook de begrippen gatekeeper en gatewatcher komen aan bod. Nadien vertellen de journalisten het verhaal achter een nieuwsitem. Hoe kwamen zij aan het nieuws en wat moeten ze daarvoor allemaal doen.  

 • Van informatie naar nieuws
  Hoe komt een nieuwsuitzending of een krantenartikel nu tot stand? Hoe ziet een dag van een journalist eruit? Stap mee in de voetsporen van de 6 journalisten en ontdek aan de hand van verschillende videodagboeken hoe een doordeweekse dag er voor hen uitziet.
Mediawijs
Organisatie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Mens en maatschappijICT
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
InformaticaMedia en communicatie - Sociale vaardighedenNederlandsPAV - MAVO - GASV - ASPV
Info
Downloadbaar lesmateriaal
Gepubliceerd: 11-10-2017
Nummer: 76134
Categorie
Klasactiviteit (taak, oefening in de klas)
Trefwoorden
actuacommunicatieiedereen journalistiedereenjournalistjournalistjournalistiekkrantenartikelnieuwsNieuws in de Klasnieuwsdragernieuwsuitzendingopdrachtenreekstalen